zaterdag , 25 mei 2024
Dutch Drone Festival

Twente Rally zet drones in om veiligheid te vergroten

Tijdens de Conrad Twente Rally op 19 en 20 oktober wordt op drie plekken een drone ingezet, waarvan een aantal van de dronevluchten in het donker plaats zullen vinden. Het gaat om een pilot waarin de gemeentes Enschede en Hengelo samen met Stichting Twente Rally onderzoeken of en hoe zij drones kunnen inzetten om de veiligheid op en rond de baan te vergroten. Niet eerder zijn er voor dit doel tijdens een sportevenement op zo’n grote schaal drones ingezet die ook nachtvluchten mogen uitvoeren.

Drones voor meer veiligheid
De pilot moet de gemeentes en stichting Twente Rally helpen om beter overzicht te krijgen bij risicovolle situaties. De inzet van drones richt zich daarom op crowd management, het monitoren van verkeersstromen en het tijdig spotten van groot wild.

Op zaterdagavond vliegt een drone met een warmtebeeldcamera rondom het parcours in Boekelo en het Rutbeek. De nachtzichtcamera’s zijn een ‘extra paar ogen in het donker’ om de situaties te kunnen schouwen, met een veel groter bereik dan het menselijk oog.

Nachtvliegen
De organisatie werkt samen met de partijen Float360 en Robor Electronics uit het dronecluster Space53 om de proef veilig en conform de huidige wet- en regelgeving uit te voeren. Vooruitlopend op de nieuwe wet- en regelgeving, mag in het donker vliegen alleen met toestemming van de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT). Om een tijdelijke projectontheffing te krijgen, heeft Float360 een uitgebreide procedure- en risicoanalyse ingediend, waarmee ze aantonen dat deze pilot veilig uitgevoerd kan worden. Als extra risico verminderende maatregel hebben de deelnemende partijen een workshop ‘nachtvliegen’ bij de Brandweer Twente gevolgd. Om de zichtbaarheid te vergroten, is de drone voorzien van speciale navigatieverlichting: stuur- en bakboord verlichting, wit toplicht en wit licht op de achterzijde.