dinsdag , 21 mei 2024
FAI European Parachuting Championships & World Cup 2015 Teuge

Recordbrekende prestaties tijdens NK Parachutespringen

De (open) Nederlandse Kampioenschappen Parachutespringen, beter bekend als de NKP, zijn een jaarlijks evenement dat vol spanning wordt verwacht door de parachutespringgemeenschap. Ieder jaar strijden parachutisten voor de titel van Nederlands kampioen.

De keuze voor de locatie van dit kampioenschap ligt in de handen van de sportcommissie. Naast de sprongprijzen worden er ook andere criteria beoordeeld zoals de faciliteiten van het paracentrum, inschrijfkosten, accommodatie, en nog veel meer. Na grondige evaluatie nodigt de commissie verschillende paracentra uit om hun voorstel in te dienen, waarna er een keuze wordt gemaakt.

Voor de allereerste keer werd het kampioenschap in samenwerking met België georganiseerd. Deze samenwerking kwam voort uit een nieuw principeakkoord tussen de Belgische springfederatie en de KNVvL. Het doel hiervan was om een meerjarige samenwerking op te zetten voor het organiseren van gecombineerde, open nationale kampioenschappen. Dankzij deze samenwerking was de editie van 2023 groter en diverser dan ooit. Het NK parachutespringen vond plaats in Moorsele, België, van 7 tot en met 10 september. Onder een stralende zon namen deelnemers uit Nederland, België, Frankrijk en zelfs Qatar de lucht in. In totaal werden er 1280 sprongen gemaakt.

Het evenement kende enkele opmerkelijke prestaties. Bij het onderdeel speedskydiving vestigde een vrouw een nieuw nationaal record met een indrukwekkende snelheid van 460,89 km/uur. Het Vertical Formation Skydiving team zette ook een record met een gemiddelde over tien rondes van 7,9 punten.

Met de afsluiting van dit succesvolle kampioenschap, heeft de sportcommissie van de afdeling al hun aandacht gericht op de evaluatie van de voorbereiding, organisatie en uitvoering van het evenement.

De volgende NKP in 2024 is al aangekondigd en zal plaatsvinden bij Skydive Teuge van 5 tot en met 8 september.