zaterdag , 25 mei 2024

KLM-piloten staken maandag

KLM-piloten zullen maandag voor één uur staken op Schiphol, als drukmiddel voor betere arbeidsvoorwaarden. Deze staking, die om 11.00 uur begint, zal zich richten op vluchten die klaar zijn voor vertrek. Inkomende vluchten worden niet beïnvloed.

VNV-voorzitter Camiel Verhagen schat dat zo’n vijftien vertrekkende vluchten vertraging kunnen oplopen en dat 50 tot 100 vakbondsleden deel zullen nemen. Hij licht toe: “Ondanks de hinder voor reizigers is deze actie nodig, aangezien gesprekken met KLM vastlopen.” Verhagen benadrukt dat de vakbond al een half jaar probeert een akkoord te bereiken en hoopt vóór maandag alsnog een overeenkomst te sluiten met KLM.

Bovendien waarschuwt hij voor mogelijke intensievere acties als er geen akkoord komt, maar hij is hoopvol dat dit niet nodig zal zijn. De piloten eisen onder andere een jaarlijkse loonsverhoging van 6% om inflatie te compenseren, terwijl KLM 5% aanbiedt. Ze willen ook compensatie voor hoge werkdruk, meer zeggenschap over hun schema’s en inspraak bij single pilot operations, om maximale veiligheid te waarborgen voor toekomstige plannen waarbij vluchten worden bemand met slechts één piloot.

Verhagen stelt: “Onze eisen houden rekening met de hoge werkdruk en personeelstekorten. Ons voorstel is ook in het belang van KLM. Wij kunnen de productiviteit verhogen, wat KLM veel extra inkomsten oplevert.”

Passagiers worden geïnformeerd over de impact van deze staking op hun reisschema.

Link: FLYER KLM-WERKONDERBREKING

Lees ook: Principeakkoord voor nieuwe cao bij KLM: acties van de baan