woensdag , 22 mei 2024

Rolls-Royce ontwikkeld gasturbine voor hybride-elektrische vluchten

Rolls-Royce heeft een nieuwe kleine gasturbine ontwikkeld specifiek voor hybride-elektrische vluchten, die zijn eerste brandstoftest met succes heeft voltooid. Met nieuwe verbrandingstechnologie heeft de motor extreem lage emissies en zal deel uitmaken van een lichtgewicht turbogenerator systeem voor de Advanced Air Mobility-markt, waaronder eVTOL- en eSTOL-vliegtuigen voor stedelijke luchtmobiliteit en forensenvliegtuigen. 

Binnen 2 jaar ging de turbine van concept naar testfase. Het turbogeneratorsysteem biedt vermogen tussen 500 kW en 1.200 kW en zal het bereik van elektrische vluchten vergroten door gebruik te maken van duurzame luchtvaartbrandstoffen en later waterstof. De ontwikkeling maakt gebruik van de expertise van Rolls-Royce in elektrische machines en efficiënte gasturbines. Het onderzoek en de ontwikkeling van deze technologie wordt deels gefinancierd door het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie. 

Rolls-Royce richt zich op systemen voor zowel volledig elektrische als hybride-elektrische toepassingen.