vrijdag , 24 mei 2024

Diamond DA42-VI’s eerste vlucht op duurzame brandstof

Diamond DA42-VI vloog voor het eerst met Sustainable Aviation Fuel (SAF) boven Bremen Airport, als onderdeel van een project van Lufthansa Aviation Training GmbH (LAT) en Diamond Aircraft uit Oostenrijk. Deze vlucht demonstreert het potentieel van SAF, dat tijdens zijn levenscyclus tot 80% minder CO2 uitstoot dan conventionele kerosine. De luchthaven Bremen is bewust gekozen voor deze vlucht, aangezien het tot de eerste luchthavens in Duitsland behoort die SAF, geleverd door World Fuel Services, op voorraad hebben en ermee tanken. Deze SAF wordt verkregen uit olieafval, water en bodemplanten gemaakt in Gent, België.

Dit historische evenement werd bijgewoond door diverse belanghebbenden waaronder LAT, Diamond Aircraft, Austro Engine, World Fuel Services en Bremen Airport. Het signaleert de start van uitgebreide tests met een mengsel van SAF. Het gezamenlijke doel van de partners is duidelijk: het opleiden van de volgende generatie piloten van de Lufthansa Group op een milieuvriendelijke manier.

Diamond Aircraft heeft een rijke geschiedenis van ecologisch bewustzijn. Naast hun vroege focus op efficiënte en loodvrije brandstofmotoren, kijken ze naar de toekomst met elektrificatie en alternatieve brandstoffen. Diamond Aircraft en Austro Engine hebben ambitieuze plannen voor de komende jaren. Ze streven ernaar om tegen 2025 hun volledige vloot goed te keuren voor het gebruik van SAF-mengsels en verwachten een aanzienlijke opname van SAF in 2030.

Matt Whitton van World Fuel Services benadrukte het cruciale belang van samenwerking in de transitie naar SAF en beloofde voortdurende inspanningen om de luchtvaartindustrie groener te maken.