woensdag , 22 mei 2024

Historisch Limburgs station nieuwste aanwinst in KLM’s Delfts blauwe collectie

Op 7 oktober stond Nederland even stil bij een bijzonder moment: de 104e verjaardag van KLM, onze nationale trots op het gebied van luchtvaart. Een traditie die velen inmiddels kennen is de introductie van een nieuw Delfts blauw miniatuurhuisje. Dit jaar stond het stationsgebouw van Valkenburg aan de Geul in de schijnwerpers, een rijksmonument met een rijke historie.

Dit specifieke station heeft een unieke plek in het Nederlandse spoorwegennetwerk. Als oudste functionerende stationsgebouw van Nederland heeft het bijna 170 jaar treinreizigers zien komen en gaan. Gelegen op de schilderachtige Heuvellandlijn tussen Maastricht en Heerlen, blijft het station een knooppunt van bedrijvigheid.

De onthulling van het miniatuurhuisje was een evenement op zich. Te midden van het historische stationsgebouw, in het bijzijn van de lokale gemeenschap en honderden genodigden, overhandigde Marjan Rintel, de president-directeur van KLM, het huisje aan burgemeester Daan Prevoo. Dit was niet zomaar een ceremonieel gebaar; het symboliseerde de diepe verbondenheid tussen de luchtvaart- en spoorwegsectoren in Nederland.

Burgemeester Prevoo sprak vol waardering: “Het is een eer dat Valkenburg aan de Geul, met ons prachtige mergelstenen treinstation, nu vereeuwigd wordt in de iconische Delftsblauwe KLM-collectie. Onze stad is een toonbeeld van gastvrijheid, historische rijkdom, en schoonheid. Deze erkenning benadrukt dat.”

Marjan Rintel voegde daaraan toe dat de keuze voor dit station de groeiende synergie tussen KLM en de Nederlandse Spoorwegen benadrukt. Beide bedrijven werken samen aan een toekomst waarin reizigers naadloos kunnen overstappen van trein naar vliegtuig en vice versa. Een duurzame visie waarin de reiservaring centraal staat.

Het stationsgebouw zelf is een architecturaal meesterwerk. Ontworpen door Jacob Enschedé, belichaamt het de vroege Engelse neogotiek. De gebruikte Limburgse mergel geeft het gebouw een onmiskenbare charme, waarmee het perfect past binnen de historische context van Valkenburg. Sinds 1853 heeft het station gediend als toegangspoort tot deze toeristische trekpleister.

Met deze keuze onderstreept KLM haar toewijding aan het Nederlandse erfgoed. Het is een erkenning van het belang van duurzame mobiliteit en de samenwerking tussen verschillende vervoerssectoren. Dit miniatuurhuisje is niet zomaar een verzamelobject, maar een viering van de rijke Nederlandse cultuur en innovatie.

Het Valkenburg station is het derde Limburgse gebouw dat KLM heeft omgezet in een miniatuurhuisje. Eerdere edities omvatten het ‘Huys op de Jeker’ in Maastricht en Taverne ‘De Oude Munt’ in Weert.

Sinds de jaren vijftig geeft KLM Delfts blauwe huisjes, gevuld met Bols Jenever, aan World Business Class-passagiers. Deze miniatuurhuizen vertegenwoordigen bijzondere gebouwen in Nederland. Sinds 1994 wordt er elk jaar op KLM’s verjaardag een nieuw huisje toegevoegd, gelijk aan de leeftijd van het bedrijf