woensdag , 22 mei 2024

Luke de Weert: de ongeslagen Kampioen van Acro World Tour 2023

In een sport waar de kleinste fout fataal kan zijn, heeft Luke de Weert bewezen dat hij niet alleen talent, maar ook het mentale uithoudingsvermogen heeft om te slagen. Dit jaar won hij als eerste Nederlander ooit de wereldbeker op de Acro World Tour, het wereldkampioenschap voor Paragliding Aerobatics. Met een indrukwekkende score van 47.126 punten liet hij de competitie ver achter zich.

De prestatie is des te indrukwekkender als je bedenkt dat Luke slechts een jaar geleden herstellende was van een ernstig rugletsel. Hij brak meerdere wervels en de vraag was niet óf, maar wanneer hij weer zou kunnen vliegen. Maar deze 22-jarige Nederlander liet zich niet uit het veld slaan. Tijdens onze ontmoeting in de winter zei hij vastberaden: “Ik kom sterker terug!” En dat deed hij.

Toen het seizoen eenmaal begonnen was, maakte Luke zijn belofte waar. “Ik denk dat ik het kan,” liet hij doorschemeren na de eerste reeks wedstrijden. Deze bescheiden zelfverzekerdheid zette de toon voor de rest van het seizoen. Tijdens de AcroShow van 2023, hield Luke zijn rivaal Théo de Blic op afstand en behield hij de leiding in het algemeen klassement van de Acro World Tour.

Met perfecte weersomstandigheden als extra steuntje in de rug, was de superfinale in Oludeniz, Turkije, de kers op de taart van een ongelooflijk seizoen. De hoge vliegaltitudes boden Luke en de andere piloten ongekende mogelijkheden voor acrobatische hoogstandjes.

Kortom, het jaar 2023 zal de boeken ingaan als het jaar waarin Luke de Weert niet alleen zijn eigen grenzen, maar ook die van de Nederlandse Acro Paragliding verlegde.