zaterdag , 25 mei 2024

Schiphol verkleint ecologische voetafdruk met eigen recyclingpunt

Schiphol heeft recentelijk een belangrijke stap gezet richting duurzaamheid door de opening van haar eigen betonrecyclingfaciliteit. In samenwerking met toonaangevende bouwbedrijven, Heijmans en VolkerWessels Infra Schiphol, heeft de luchthaven haar doel gesteld om tegen 2030 volledig afvalvrij te zijn en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een duurzame toekomst voor Schiphol

Het nieuwe betonrecyclingcentrum beslaat een terrein ter grootte van twee voetbalvelden. Hier wordt betonafval verzameld, gesorteerd en verwerkt tot hoogwaardige gerecyclede bouwmaterialen. Een bijzonder aspect van dit initiatief is dat alle grote bouwpartners op de luchthaven toegang zullen hebben tot deze faciliteiten, waardoor duurzame bouwpraktijken worden gestimuleerd. Het recyclingcentrum is gevestigd aan de Zonnekruidweg op Schiphol Noordwest, richting Badhoevedorp.

Vermindering van uitstoot: Een rroene impact

Voorheen werd betonafval voornamelijk afgevoerd naar externe verwerkingsfaciliteiten, wat leidde tot aanzienlijke transportkilometers en CO2-uitstoot. Door het beton ter plaatse te recyclen, worden jaarlijks aanzienlijke hoeveelheden uitstoot bespaard. Bovendien zal de overstap naar elektrische aandrijving voor de installaties op het recyclingcentrum bijdragen aan Schiphol’s doel om tegen 2030 volledig emissievrij te zijn.

Circulaire slooppraktijken: een holistische benadering van duurzaamheid

Naast betonrecycling heeft Schiphol zich ook toegewijd aan circulaire slooppraktijken. Bij de sloop van oude gebouwen wordt materialen zorgvuldig gesorteerd voor hergebruik. Architecten spelen een cruciale rol door gebouwen te ontwerpen met herbruikbaarheid in gedachten. Dit resulteert in nieuwe structuren die voldoen aan circulaire principes. Bijvoorbeeld, bij de sloop van kantoren en loodsen om plaats te maken voor de uitbreiding van het rijbaanstelsel, wordt bijna 70% van het vrijgekomen materiaal op Schiphol zelf hergebruikt.