woensdag , 22 mei 2024

Eindhoven Airport innoveert met AI

Eindhoven Airport heeft onlangs een geavanceerde stap gezet in de luchtvaarttechnologie door samen te werken met Schiphol Airport om Kunstmatige Intelligentie (AI) te integreren in het omdraaiproces van vliegtuigen. Dit innovatieve initiatief, genaamd Deep Turnaround, stelt de luchthaven in staat om vertragingen te verminderen en de algehele efficiëntie te verhogen.

Innovatie op de luchthaven

Met de implementatie van Deep Turnaround worden camera’s op het platform ingezet om de grondafhandelingsactiviteiten te monitoren. Deze technologische ontwikkeling maakt het mogelijk om met behulp van AI de start- en eindtijden van deze activiteiten te detecteren, wat leidt tot een betere voorspelbaarheid van de zogenaamde turnaround – de tijd die nodig is om een vliegtuig voor te bereiden op de volgende vlucht.

Voorspelbaarheid als sleutel tot succes

Op dit moment heeft Eindhoven Airport vier vliegtuigopstelplaatsen uitgerust met deze geavanceerde camerasystemen. Het plan is ambitieus: tegen 2024 zullen alle veertien opstelplaatsen zijn voorzien van deze technologie. De turnaround is een complex proces dat diverse activiteiten omvat, van het parkeren van het vliegtuig tot aan het vertrek. Passagiers instappen, catering, bagageafhandeling en meer worden allemaal nauwkeuriger en efficiënter dankzij Deep Turnaround.

Een toekomstgerichte aanpak

Door AI-gestuurde algoritmes te gebruiken om camerabeelden te analyseren, kan de luchthaven nu nauwkeuriger voorspellen wanneer een vliegtuig klaar is om te vertrekken. Deze voorspellende kracht speelt een cruciale rol in het proactief voorkomen van vertragingen. Alle relevante gegevens worden opgeslagen in het Turnaround Insights Dashboard, dat luchthavenpersoneel een duidelijk overzicht biedt van vluchten die mogelijk speciale aandacht vereisen.

Gedeelde kennis voor verbeterde efficiëntie

De luchthaven van Eindhoven zet zich in voor het optimaliseren van processen ten voordele van zowel passagiers als luchtvaartmaatschappijen. De samenwerking met Schiphol en het gebruik van Deep Turnaround draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen en de visie op lange termijn om de vertrektijden van vliegtuigen nauwkeurig te voorspellen.

Lennert L’Amie, Directeur IT & Data bij Amsterdam Airport Schiphol, benadrukt het belang van het delen van deze kennis met andere luchthavens. Dit bevordert de voorspelbaarheid en transparantie van grondoperaties, wat bijdraagt aan de voortdurende productontwikkeling.

Deze vooruitgang op Eindhoven Airport illustreert hoe de luchthavenindustrie kan transformeren door de toepassing van AI. Door de kracht van technologie te omarmen, streeft Eindhoven Airport naar een toekomst waarin vliegtuigen efficiënter en met minder vertraging vertrekken, wat een revolutie betekent voor de reiservaring van elke passagier.