zaterdag , 25 mei 2024

Eerste F-16’s op weg naar trainingscentrum voor Oekraïners

Nederland speelt een prominente rol in de versterking van de Europese luchtverdedigingscapaciteiten met de inzet van vijf F-16 jachtvliegtuigen naar Roemenië. Deze vliegtuigen zijn onderdeel van een grotere vloot die bedoeld is voor het trainen van Roemeense en Oekraïense piloten.

Samenwerking in Europese defensie versterkt

Het initiatief, dat steun geniet van Denemarken en de Verenigde Staten, plaatst Nederland aan het hoofd van de Europese inspanningen om Oekraïne te voorzien van F-16 capaciteiten. De betrokkenheid bij dit project illustreert de toewijding van Nederland aan de NAVO en haar bondgenoten.

Lockheed Martin sleutel in F-16 opleiding

Lockheed Martin, de fabrikant van de F-16, is aangesteld om de opleiding en het onderhoud van de toestellen te verzorgen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Roemenië en in lijn met de Nederlandse militaire luchtvaarteisen en Europese luchtvaartregelgeving, wat de integriteit van de operaties waarborgt.

Opleidingsprogramma start met opfriscursus

De eerste fase van het opleidingsprogramma in het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC) omvat een opfriscursus voor de F-16-instructeurs, gevolgd door de trainingen voor de Oekraïense piloten en technisch personeel. De nadruk ligt op het vliegen binnen NAVO-luchtruim, met strikte naleving van de veiligheidsprotocollen.

Opening trainingscentrum binnenkort gepland

De ceremoniële opening van het EFTC staat op de agenda en zal de formele start markeren van de trainingen. Dit centrum wordt een hub voor tactische luchtverdedigingstraining en zal bijdragen aan een verhoogde operationele gereedheid van de NAVO-landen.