zaterdag , 25 mei 2024

Centrifuge training voor ESA Astronauten

Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg speelde vandaag een cruciale rol in de voorbereiding van toekomstige ruimtemissies. Zeven aspirant-astronauten van de European Space Agency (ESA) ondergingen hier een bijzondere centrifuge training, een ervaring die normaal voorbehouden is aan vliegers van de Koninklijke Luchtmacht.

Een primeur voor ESA en het CML

Dit was de eerste keer dat een groep kandidaat-astronauten van de ESA deze specifieke training ontving in het CML. Door deze samenwerking biedt het centrum een unieke bijdrage aan het onderzoek naar de effecten van G-krachten op ruimtevaarders. Normaal heeft ESA geen toegang tot een dergelijke centrifuge en maakt daarom gebruik van de expertise en apparatuur van het CML. De commandant van het centrum, kolonel Ted Meeuwsen, benadrukt het belang van deze samenwerking, zowel voor de Luchtmacht als voor ESA. De kruisbestuiving tussen luchtmacht en ruimtevaart biedt een platform voor kennisuitwisseling en gezamenlijk leren, essentieel voor de veiligheid en inzetbaarheid van het personeel.

Ervaring tot 9 keer de zwaartekracht

Tijdens de training werden de aspirant-astronauten blootgesteld aan G-krachten die kunnen oplopen tot 9 keer de normale zwaartekracht, vergelijkbaar met de krachten in gevechtsvliegtuigen. Voor deze specifieke groep werd de intensiteit beperkt tot 6 G. De groep bestaat uit kandidaten uit diverse landen, waaronder Australië, België, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Hun doel is om in april 2024 hun basisopleiding tot astronaut af te ronden.

Deze unieke training is een belangrijke stap in hun voorbereiding op de uitdagingen van ruimtereizen. De kennis en ervaring opgedaan tijdens deze sessies zullen niet alleen bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan de toekomst van ruimteonderzoek en -exploratie. De samenwerking tussen ESA en het CML markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van ruimtevaart en luchtvaart, een symbool van internationale samenwerking en gedeelde vooruitgang.