zaterdag , 25 mei 2024

Bagagehallen ondergaan innovatieve metamorfose

Luchthaven Schiphol en luchtvaartmaatschappij KLM hebben de handen ineengeslagen met de Technische Universiteit Delft (TU Delft) om de toekomst van arbeid in de bagagehallen te vernieuwen. Dit acht maanden durende project brengt experts van Schiphol, KLM en het innovatiecentrum FRAIM van de TU Delft samen om baanbrekende innovaties te ontwikkelen. Deze innovaties hebben de potentie om de wijze waarop werkzaamheden in de bagagehallen worden uitgevoerd, ingrijpend te veranderen.

Pionieren in werkgemak en digitale vooruitgang

De betrokken partijen bij de bagageafhandeling staan voor de uitdaging om het werk minder fysiek belastend te maken. Het project omvat het plaatsen van tilhulpen op korte termijn, maar richt zich vooral op de lange termijn op digitale vernieuwingen die de fysieke werklast kunnen verminderen. Deze vernieuwingen zijn van cruciaal belang voor de welzijn van de werknemers en de efficiëntie van de werkprocessen.

Menselijke factor als drijfveer voor innovatie

Onder leiding van Professor David Abbink, expert in mens-robot interactie, zullen vijf onderzoekers de komende maanden veldonderzoek uitvoeren in de bagagehallen. Zij doen dit hand in hand met de bagagemedewerkers, die als ervaringsdeskundigen onmisbaar zijn bij het vormgeven van de toekomst van hun werk. De nadruk ligt op het vinden van een balans tussen mens en machine, waarbij de menselijke inbreng essentieel blijft, ook bij de integratie van digitale innovaties.

Nederland als voorloper in arbeidsinnovatie

Harm Josephi, Vice President Baggage Services bij KLM, benadrukt dat Nederland vooroploopt in het verminderen van de fysieke belasting bij de bagageafhandeling. Dit project zou de manier waarop luchthavens wereldwijd werken kunnen beïnvloeden, een prestatie waar Nederland trots op kan zijn.

Toekomstvisie: Samenwerking mens en techniek

Dennis van Kleef, verantwoordelijk voor bagage bij Royal Schiphol Group, stelt dat binnenkort elke werkplek in de bagagehallen voorzien zal zijn van effectieve tilhulpen. Maar dit is slechts het begin; het doel is om het fysieke werk verder te automatiseren, waarbij de kennis en vaardigheden van de werknemers behouden blijven in een nieuwe, geëvolueerde vorm.

Diverse invalshoeken voor concrete oplossingen

Het FRAIM-initiatief van de TU Delft brengt onderzoekers van verschillende disciplines samen om vroegtijdig de impact van technische innovaties te kunnen inschatten. De samenwerking tussen de onderzoekers en de werknemers, die plaatsvindt in de echte werkomgeving van de bagagehallen, is fundamenteel voor het succes van het project.

Duurzame samenwerking als langetermijndoel

Een succesvolle uitvoering van dit project kan leiden tot een langdurige samenwerking, met als uiteindelijke doel de realisatie van een innovatieve en revolutionaire werkwijze in bagagehallen. Dit onderzoek is een integraal onderdeel van een grootschalig initiatief om het werk in de bagagehallen lichter te maken en vormt de basis voor toekomstige moderniseringen.