woensdag , 22 mei 2024

KLM sluit nieuwe cao’s met cabinepersoneel

In een belangrijke ontwikkeling voor de Nederlandse luchtvaartsector hebben de leden van FNV Cabine en VNC op 10 november hun goedkeuring gegeven aan het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor cabinepersoneel. Deze ontwikkeling markeert het einde van een intensieve onderhandelingsperiode, waarbij KLM nu nieuwe cao’s voor zowel vliegers als cabinepersoneel heeft vastgesteld.

Overweldigende meerderheid stemt voor

Het principeakkoord, dat vorige week vrijdag met KLM werd bereikt, is met een overweldigende meerderheid van 93% goedgekeurd door de leden van FNV Cabine. De stemming, die tot vanmiddag 12:00 uur openstond, was cruciaal voor het implementeren van de in de cao afgesproken salarisverhogingen van september en oktober bij het novembersalaris met terugwerkende kracht.

Nieuwe fase voor KLM en luchtvaartsector

De nieuwe cao’s, geldig van 2 maart 2023 tot en met 28 februari 2025, vormen een solide basis voor de toekomst van KLM en de gehele luchtvaartsector. Deze overeenkomsten weerspiegelen een gezamenlijke inspanning om dagelijks een veilig, betrouwbaar en hoogwaardig product aan klanten aan te bieden.

Grondpersoneel nog in afwachting

De situatie rond het grondpersoneel is nog steeds in ontwikkeling. Vier van de vijf aangesloten vakbonden hebben het onderhandelingsresultaat voor het grondpersoneel al geaccepteerd. Het raadplegingsproces van de vijfde vakbond loopt formeel tot 15 november, waarbij KLM optimistisch blijft over de uitkomst.

Toekomstperspectief

Deze recente ontwikkelingen zijn een positief signaal voor de stabiliteit en groei van KLM. Met deze cao’s bevestigt het bedrijf zijn toewijding aan het welzijn van zijn werknemers en zijn ambitie om vooraanstaand te blijven in de luchtvaartsector.