woensdag , 22 mei 2024

Schiphol pakt ultrafijnstof aan

Schiphol heeft onlangs twee belangrijke proeven aangekondigd om de hoeveelheid ultrafijnstof op het platform aanzienlijk te verminderen. Deze stofdeeltjes, die voornamelijk vrijkomen bij het gebruik van vliegtuig- en dieselmotoren, zijn een groeiend zorgpunt voor luchthavens wereldwijd.

Proef met luchtzuivering

Een van de proeven omvat het testen van een innovatieve luchtzuiveringsinstallatie ontwikkeld door Van Wees Innovations. Dit apparaat is ontworpen om lucht in beweging te brengen, waardoor ultrafijnstof samenklontert tot grotere deeltjes die vervolgens gefilterd kunnen worden. Schiphol heeft deze installatie met succes getest in een brandweerkazerne die grenst aan het start- en landingsterrein. De resultaten waren indrukwekkend, met een gemiddelde reductie van 75% van ultrafijnstof in de lucht van de kazerne. Ondanks dat het apparaat de lucht bijna volledig zuivert, was de gemeten reductie lager door factoren zoals het openen van ramen en deuren. De luchthaven is van plan om deze luchtzuiveringstechnologie op grotere schaal te testen, zowel in andere gebouwen rondom het terrein als mogelijk ook in de buitenlucht.

Druppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen

De tweede proef betreft een samenwerking met het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en richt zich op het gebruik van waterdruppels om ultrafijnstof uit de lucht te halen. Dit innovatieve concept houdt in dat ultrafijnstofdeeltjes zich hechten aan waterdruppels, zwaarder worden en vervolgens naar de grond vallen. Hierdoor kunnen ze zich niet verspreiden of ingeademd worden. Een eerdere proef met nevel op Schiphol in 2022 toonde potentie, maar een wetenschappelijk verband kon nog niet definitief worden vastgesteld. De nieuwe proef wordt uitgevoerd op Twente Airport met verbeterde apparatuur en meettechnieken. Als deze proef succesvol is, overweegt Schiphol om deze methode op grotere schaal toe te passen.

Beide proeven zijn onderdeel van het Europese Green Deal project TULIPS, waarbij Schiphol een leidende rol speelt. Dit programma richt zich op het verduurzamen van luchthavens en de luchtvaartsector. Door deze initiatieven toont Schiphol zijn toewijding aan het verminderen van de milieu-impact en het verbeteren van de luchtkwaliteit, zowel voor reizigers als voor de omgeving van de luchthaven.