vrijdag , 24 mei 2024

Nieuwe AI robot verandert vliegtuigonderhoud

Norse Atlantic Airways, bekend om zijn moderne en milieuvriendelijke Boeing 787 Dreamliners, werkt samen met Avinxt aan een baanbrekende innovatie. Deze samenwerking belooft een aanzienlijke vermindering van kosten en CO2-uitstoot door de inzet van een robot, aangedreven door groene technologie en kunstmatige intelligentie.

De wereldwijde primeur van Avinxt

Avinxt, ondersteund door Canrig en Siemens, ontwikkelt ’s werelds grootste robot. Deze robot kan mogelijk bestaande, tijdrovende handmatige processen voor onder andere de-icing, wassen en technische inspecties van vliegtuigen vervangen. Het doel is om de koolstofvoetafdruk van Norse met maximaal 4% te verlagen.

Het tweeledige voordeel voor Norse Atlantic

De COO van Norse Atlantic, Thom-Arne Norheim, benadrukt het belang van deze samenwerking. “Dit initiatief helpt ons niet alleen onze koolstofvoetafdruk te verminderen, maar ook onze kosten. Dit is een win-winsituatie”, zegt hij. Norse streeft ernaar om haar vluchten nog groener en kosteneffectiever te maken.

Avinxt’s visie op een efficiënte luchtvaart

Ove Trøen, CEO en voorzitter van Avinxt, onderstreept het belang van deze technologie in de luchtvaart. “Waarom doorgaan met handmatige, tijdrovende en dure processen als we het sneller, beter, milieuvriendelijker en kosteneffectiever kunnen doen met nieuwe technologie?” vraagt hij.

Gerecyclede glycol vermindert milieu-impact

Een belangrijk aspect van de robot van Avinxt is de mogelijkheid tot het ter plekke recyclen van toxische glycol, wat een aanzienlijke milieu-impact heeft. Dit proces kan tot 1.800 kilo CO2 besparen per de-icing van een Boeing 787 Dreamliner.

Klaar voor lancering in 2024

Na jaren van testen en ontwikkelen, in samenwerking met Avinor Oslo Airport, start Avinxt in 2024 met de bouw van de grootste robot ter wereld. Deze robot zal niet alleen sneeuw en ijs van vliegtuigen verwijderen, maar ook de romp en motoren reinigen en technische inspecties uitvoeren.

Toekomstige uitbreidingen en samenwerkingen

Avinxt heeft intentieverklaringen getekend met Widerøe en Norwegian voor het wassen, de-icen en technisch inspecteren van vliegtuigen. Daarnaast zijn er plannen voor verdere uitbreiding, waaronder samenwerkingen met andere luchtvaartmaatschappijen en grondafhandelaars.

De inzet van deze robot, aangedreven door groene technologie en kunstmatige intelligentie, belooft een nieuw tijdperk in te luiden voor de luchtvaartindustrie, waarbij duurzaamheid en efficiëntie hand in hand gaan.