donderdag , 23 mei 2024

Nieuwe vliegheffing voor duurzaamheid in Denemarken

Denemarken heeft plannen onthuld om vanaf 2025 een belasting op vliegtickets in te voeren. Deze belasting bedraagt aanvankelijk ongeveer 70 kronen (ongeveer 9,4 euro) per vlucht en zal geleidelijk stijgen tot een maximum in 2030.

Stijgende tarieven tot 2030

Belastingminister Jeppe Bruus maakte bekend dat de tarieven progressief zullen toenemen. Voor Europese vluchten zal de belasting ongeveer 8 euro bedragen, terwijl voor langere vluchten naar bestemmingen zoals Bangkok, de belasting kan oplopen tot ongeveer 52,3 euro.

Inspiratie uit burenlanden

Klimaatminister Lars Aagaard benadrukte dat naburige landen zoals Duitsland en Zweden vergelijkbare heffingen hebben. De Deense overheid verwacht tegen 2030 ongeveer 160 miljoen euro aan inkomsten uit deze belasting.

Steun voor duurzame luchtvaart

De opbrengsten van de belasting zullen worden gebruikt om de luchtvaartindustrie te helpen bij de overgang naar milieuvriendelijke voortstuwingssystemen. Tevens zal de regering kleinere binnenlandse luchthavens financieel ondersteunen, die naar verwachting getroffen worden door de passagiersbelasting.

Lancering groene binnenlandse vluchtroute

Transportminister Thomas Danielsen kondigde de lancering aan van een “groene binnenlandse vluchtroute” in 2025, met financiële steun van ongeveer 107 miljoen euro. Deze route zal luchthavens en luchtvaartmaatschappijen in staat stellen om milieuvriendelijke technologieën te testen en te adopteren.

Duits voorbeeld

De Duitse regering introduceerde in 2011 een ticketbelasting om de begroting te herstructureren, wat jaarlijks ongeveer een miljard euro oplevert. Luchtvaartmaatschappijen betalen toeslagen die variëren afhankelijk van de vliegroute. Door intense concurrentie is het voor luchtvaartmaatschappijen echter moeilijk om deze kosten door te berekenen in de ticketprijzen.