donderdag , 30 mei 2024

Pieter van Oord aan roer Schiphol Group

Per 1 juni 2024 neemt Pieter van Oord de leiding over als CEO bij Royal Schiphol Group. Deze beslissing, genomen door de raad van commissarissen, is een strategische stap, waarbij Van Oord is gekozen voor zijn uitgebreide ervaring in complexe operationele sectoren. Zijn expertise in asset management en zijn visie op duurzaamheid binnen de luchtvaartsector waren cruciaal voor deze benoeming. De aandeelhouders en de centrale ondernemingsraad van Royal Schiphol Group staan unaniem achter deze keuze.

De opvolging van Ruud Sondag

Ruud Sondag, die sinds 1 november 2022 de rol van interim CEO heeft vervuld, wordt opgevolgd door Van Oord. Sondag zal tot 1 maart 2024 aanblijven, waarna hij zich vanwege andere verplichtingen terugtrekt. Gedurende de overgangsperiode van 1 maart tot 1 juni 2024 zal CFO Robert Carsouw de positie van interim-CEO bekleden.

Reactie van Jaap Winter

Jaap Winter, de president-commissaris van Royal Schiphol Group, uitte zijn enthousiasme over de komst van Van Oord. Hij benadrukte dat Van Oord’s indrukwekkende ervaring en internationale oriëntatie van grote waarde zullen zijn voor Schiphol. Met name Van Oord’s intensieve ervaring op het gebied van logistieke operatie, asset management en zijn commitment aan duurzaamheid werden geprezen. Deze kwaliteiten sluiten naadloos aan bij de ambities van Schiphol om een duurzamere toekomst te realiseren en de impact op het milieu te verminderen.

Loopbaan van Pieter van Oord

Pieter van Oord heeft sinds 2008 de leiding over Koninklijke Van Oord, een prominente maritieme aannemer. Onder zijn leiderschap heeft het bedrijf een voortrekkersrol gespeeld in de energietransitie, met een bijzondere focus op offshore windenergie. Zijn leiderschapskwaliteiten worden verder weerspiegeld in zijn bestuursrollen bij Nationale Park De Hoge Veluwe en als President-commissaris van Stadion Feijenoord.

Toekomstvisie

Van Oord benadrukt het strategische belang van Schiphol als een belangrijk knooppunt voor zowel de Nederlandse als internationale mobiliteit. Hij erkent de noodzaak om de operationele betekenis van Schiphol in balans te brengen met milieu- en maatschappelijke belangen. Zijn ambitie is om bij te dragen aan de transitie van Schiphol en de gehele luchtvaartsector, met een sterke focus op verantwoordelijkheid jegens de samenleving.

Het executive team van Royal Schiphol Group

In zijn nieuwe rol als CEO zal Van Oord per 1 juni 2024 het Executive Team (ET) van Schiphol Group voorzitten. Dit team bestaat uit Robert Carsouw (Chief Financial Officer), Patricia Vitalis (Executive Director Airport Operations & Aviation Partnerships), Sybren Hahn (Executive Director Assets and Projects), Arthur Reijnhart (Executive Director Commercial) en Esmé Valk (Executive Director Human Resources). Dit divers samengestelde team zal gezamenlijk de statutaire directie vormen en strategisch leiderschap bieden aan Schiphol, met een sterke focus op innovatie, duurzaamheid en het versterken van het vertrouwen in Schiphol, zowel intern als in de buitenwereld.