woensdag , 21 februari 2024

Pilatus PC-21 verongelukt op luchthaven Emmen (CH)

Een Zwitsers militair vliegtuig, de Pilatus PC-21 (A-105 / MSN 107), is dinsdagmiddag neergestort tijdens een landingspoging op Emmen Airport in het kanton Luzern. Volgens eerste berichten hebben beide piloten, een instructeur en een leerling, zich veilig kunnen redden door gebruik te maken van de schietstoel. Het vliegtuig liep aanzienlijke schade op.

Ooggetuigeverslagen

Omwonenden en voorbijgangers werden opgeschrikt door een harde knal. Manuel Krauer, een 30-jarige omwonende, hoorde het geluid, maar zag de crash niet direct. Toen hij naar de plek van het ongeval ging, trof hij het beschadigde toestel aan. Andere getuigen beschrijven het moment waarop de sirenes afgingen en hoe ze de piloten zagen springen met hun parachutes.

Reactie van de autoriteiten

De politie van Luzern bevestigde de aanwezigheid van nood- en hulpdiensten op de militaire basis. De Zwitserse luchtmacht heeft de crash bevestigd, waarbij werd gemeld dat de inzittenden, een piloot en een vliegstudent, met schietstoelen uit het vliegtuig zijn gekomen. Het PC-21 toestel, in gebruik sinds 2008, speelt een cruciale rol in de opleiding van straaljagerpiloten.

Status van Emmen Airport

Emmen Airport wordt door de Zwitserse luchtmacht gebruikt als trainings- en alternatieve landingsbasis voor zowel straal- als propellervliegtuigen. Na het incident heeft de luchtmacht besloten om de vluchtoperaties met de PC-21 vloot tijdelijk op te schorten. Een onderzoek naar de crash is ingesteld door de militaire justitie.

Impact en nasleep

Het incident, dat werd gemarkeerd door de luide knal en de aanwezigheid van vele hulpdiensten, heeft de lokale gemeenschap van Emmen geschokt. Een dekzeil is over het vliegtuig geplaatst, waardoor het uit het zicht is. Ondertussen gaat het onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval verder.