maandag , 29 april 2024

Robots nemen bagage over op Schiphol

Op Schiphol is een nieuw tijdperk aangebroken met de structurele inzet van geavanceerde bagagerobots. Deze robots, ontwikkeld door COBOT Lift, zijn ontworpen om de fysieke belasting van bagagemedewerkers aanzienlijk te verminderen. Met het overnemen van het tillen van bagage, bieden de robots niet alleen een efficiëntere werkwijze, maar dragen ze ook bij aan een gezondere werkomgeving.

Samenwerking tussen mens en machine

De bagagerobots zijn het resultaat van een intensieve samenwerking en ontwikkeling, gericht op de specifieke behoeften van Schiphol. De robots kunnen naar verwachting 80% tot 90% van alle bagagestukken hanteren, wat een aanzienlijke verlichting biedt voor de werknemers. Dit initiatief volgde na een succesvolle proefperiode waarbij medewerkers de voordelen van deze technologie aan den lijve ondervonden.

Uitbreiding en toekomstvisie

Met de positieve ontvangst van de eerste bagagerobot, zet Schiphol de stap naar verdere uitbreiding. De komende maand arriveren er nog vijf robots, die de fysieke belasting voor medewerkers verder zullen verminderen. Dit initiatief is ook een antwoord op de eisen van de Arbeidsinspectie om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Schiphol’s investering in COBOT Lift

In een strategische zet heeft Schiphol ook een belang van 10% genomen in COBOT Lift. Deze investering garandeert niet alleen een snelle uitrol van de robots op de luchthaven, maar stelt Schiphol ook in staat om actief bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van deze technologie. Deze samenwerking is onderdeel van een groter plan om de arbeidsomstandigheden op de luchthaven te verbeteren.

Toewijding aan betere arbeidsomstandigheden

Het doel is om tegen april 2024 elke werkplek in de bagagehallen van Schiphol te voorzien van effectieve tilhulpmiddelen. Met deze innovatieve stap toont Schiphol haar toewijding aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het welzijn van haar werknemers. Dit initiatief wordt breed gedragen, met samenwerking tussen Schiphol, bagage afhandelaren, en technologiepartners, en onderstreept de inzet van Schiphol voor een toekomstbestendige en werknemervriendelijke luchthaven.