woensdag , 12 juni 2024

Lilium ontvangt belangrijke EASA-goedkeuring

Het in München gevestigde bedrijf Lilium N.V., bekend om de ontwikkeling van de eerste volledig elektrische jet met verticale opstijg- en landingscapaciteit (eVTOL), heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft het bedrijf de Design Organization Approval (DOA) toegekend. Deze goedkeuring is een bevestiging van de kwaliteit en veiligheid van de ontwerpen van Lilium en een cruciale stap naar de uiteindelijke typegoedkeuring van hun eVTOL-vliegtuigen in Europa.

Een zegel van kwaliteit voor Lilium’s eVTOL-jet

De DOA is meer dan alleen een certificaat; het is een erkenning van Lilium’s bekwaamheid in het veilig en conform de regelgeving ontwerpen en ontwikkelen van vliegtuigen. Dit proces, dat teruggaat tot 2017, markeert een significante vooruitgang in de ontwikkeling van de revolutionaire Lilium Jet. Voor commerciële vliegtuigfabrikanten is het ontvangen van de DOA een basisvereiste.

Lilium CEO benadrukt marktleiderschap

Klaus Roewe, CEO van Lilium, gaf aan dat deze aankondiging een hoeksteen vormt voor het bedrijf en hun leiderschap in de luchtvaartindustrie onderstreept. Het behalen van de DOA toont het vertrouwen van EASA in Lilium en onderscheidt hen van andere bedrijven die eVTOL-ontwikkeling en -goedkeuring nastreven. Roewe benadrukte het belang van deze prestatie voor de wereldwijde luchtvaartindustrie, vooral omdat het gaat om het bevorderen van duurzame regionale luchtmobiliteit.

EASA’s steun voor stedelijke luchtmobiliteit

Luc Tytgat, waarnemend uitvoerend directeur van EASA, benadrukte dat EASA alle nodige maatregelen treft om de maatschappelijke acceptatie van Urban Air Mobility te waarborgen. EASA stelt de juiste regels op voor operaties en houdt rekening met milieuaspecten, waaronder geluid, terwijl de hoge veiligheidsnormen gehandhaafd blijven. Tytgat feliciteerde Lilium met het behalen van de DOA, een stap die de elektrische luchtvaartactiviteiten in Europa verder helpt.

Het traject naar typegoedkeuring van de Lilium Jet

Volgens de DOA is Lilium nu gekwalificeerd om vliegtuigen te ontwerpen en te fungeren als typecertificaathouder voor vliegtuigen die ontwikkeld zijn volgens EASA’s SC-VTOL-regels. Deze regels, vastgesteld in 2019, vormen wereldwijd de meest uitgebreide veiligheidseisen voor eVTOL-vliegtuigen. Lilium streeft ook naar gelijktijdige typecertificaatvalidatie van de Lilium Jet met de FAA, onder de bepalingen van de Bilaterale Luchtvaartveiligheidsovereenkomst tussen de Europese Unie en de VS.