donderdag , 25 juli 2024

Twente Airport en Flyv ondertekenen intentieverklaring

Twente Airport heeft een historische stap gezet door als eerste Nederlandse luchthaven een samenwerking aan te gaan met Flyv, een innovatief bedrijf in de luchtvaartindustrie. Deze samenwerking richt zich op het verkennen van mogelijkheden om Twente beter te verbinden met andere Europese luchthavens door middel van on-demand luchttaxidiensten.

Innovatie in landelijke luchtvaart

Flyv streeft ernaar om kleinere luchthavens in landelijke gebieden van Europa beter te benutten. Met een focus op kleine, schone en stille elektrische vliegtuigen, die afstanden van 100 tot 900 kilometer kunnen overbruggen, ziet Flyv een grote toekomstige vraag naar deze diensten. Deze elektrische vliegtuigen zullen zorgen voor duurzaam en snel transport met korte overstaptijden en concurrerende tarieven.

Geleerde lessen schaalbaar naar andere vliegvelden

Twente Airport, bekend met zakenvluchten op aanvraag, is goed gepositioneerd om deze nieuwe duurzame transportdiensten te faciliteren. De ervaringen en kennis opgedaan op Twente Airport kunnen als model dienen voor andere vliegvelden die vergelijkbare diensten willen aanbieden. Dit omvat aspecten zoals passagiersstromen, laden van vliegtuigen en onderhoud.

Nieuwe kansen voor regionale luchtvaart

Tomislav Lang, oprichter van Flyv, benadrukt de mogelijkheden die deze samenwerking biedt voor lokale bedrijven in Twente en Overijssel, vooral in verbinding met Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en het VK. Het potentieel verzorgingsgebied omvat ongeveer drie miljoen mensen, waardoor deze ontwikkeling van groot belang is voor de regionale luchtvaart.

Next-gen vliegtuigen en duurzame toekomst

Gerben Groothuis, eFlight Business Development Manager bij Twente Airport, geeft aan dat het management enthousiast is over de elektrische en eVTOL next-gen programma’s en de ontwikkeling van nieuwe duurzame vliegtuigen. Flyv plant de oprichting van een eigen Air Operator Certificate (AOC) en streeft ernaar tegen eind 2024 een kernnetwerk in Europa te hebben, met de eerste vluchten gepland voor 2025. Het bedrijf wil haar vloot in de komende tien jaar uitbreiden tot meer dan 50 low-cost en emissiearme vliegtuigen, afhankelijk van de vraag van de klant.

Deze ontwikkeling markeert een belangrijke stap in de evolutie van regionale luchtvaart en duurzame transportopties, waarbij Twente Airport en Flyv vooroplopen in deze innovatieve sector.