vrijdag , 21 juni 2024

Dutch Sailplane Grand Prix 2025 op Terlet

In mei 2025 wordt zweefvliegveld Terlet, net ten noorden van Arnhem, het middelpunt van de zweefvliegwereld met een Qualifying Sailplane Grand Prix, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Dutch Sailplane Grand Prix. Deze competitie, waarbij 20 van ‘s-werelds beste zweefvliegers strijden over een periode van zeven dagen, is de ultieme manier om kennis van het weer te combineren met strategisch inzicht om uiteindelijk de wedstrijd te winnen. De vliegers maken gebruik van thermiek, pure zonne-energie en dit maakt zweefvliegen tot een unieke sport die past in de prachtige omgeving van de Veluwe.

Nederlandse trots in de Zweefvliegsport

Recent behaalde de Nederlandse zweefvlieger Erik Borgmann een indrukwekkende tweede plaats bij de Final Sailplane Grand Prix in Pavullo, Italië. Dit succes volgde op zijn prestatie in Polen, waar hij samen met Joost Wolff de vierde plaats behaalde bij de Europese Kampioenschappen. De Sailplane Grand Prix, een wereldkampioenschap voor de beste zweefvliegers, kenmerkt zich door zijn uitdagende parcoursen, vaak in bergachtige gebieden. Erik Borgmann’s prestatie is historisch te noemen, aangezien het zelden voorkomt dat een Nederlander zo hoog scoort in dit prestigieuze evenement. 

Doelgroep, organisatie en voorbereidingen

De organisatie van de Dutch Sailplane Grand Prix 2025 richt zich onder andere op publiek uit de regio Arnhem, sponsoren en de betrokkenheid van de lokale overheid. Het betekent ook een enorme stimulans voor de Nederlandse zweefvliegerij en zet Nederland op de kaart in de internationale zweefvliegwereld. Met nog ruim een jaar te gaan, ligt de focus op het uitwerken van de details, het regelen van logistiek en het mobiliseren van vrijwilligers.

Race format en geschiedenis

De races duren ongeveer drie uur met opdrachten van 200-300 km. Deelnemers moeten tactisch inzicht combineren met kennis van het weer om te winnen. De Sailplane Grand Prix, met zijn eerste race in 2005 in Frankrijk, is uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze evenementen in de zweefvliegwereld. 

Zweefvliegveld Terlet: een rijke historie

Terlet, actief sinds 1932, is een belangrijk centrum voor het Nederlandse zweefvliegen. De oorspronkelijke gedachte was om de jeugd te stimuleren te leren vliegen om uiteindelijk een beroep in de luchtvaart te kiezen. Voor dit doel werden op Terlet speciale scholierencursussen georganiseerd, mede gefinancierd door de Koninklijke Luchtmacht. Vanaf de jaren 50 groeide Terlet uit tot het National Zweefvliegcentrum. In 1995 trokken Defensie en de KNVvL (Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart) zich terug van Terlet.

Tegenwoordig is het de thuisbasis voor een aantal zweefvliegclubs en worden hier jaarlijks de Nationale Kampioenschappen gehouden en nu dus ook een Qualifying Grand Prix. Deze keuze benadrukt het belang van Terlet in de zweefvlieggemeenschap. 

Foto: Arjan Vrieze