zaterdag , 25 mei 2024

LVNL introduceert DST voor minder vliegvertragingen

De luchtvaartsector staat aan de vooravond van een significante verbetering in de afhandeling van vluchten. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft een baanbrekende stap gezet met de ontwikkeling van de Decision Support Tool (DST). Deze tool is specifiek ontworpen om vertragingen voor luchtvaartmaatschappijen en reizigers te verminderen.

Hoe werkt DST?

DST gebruikt geavanceerde simulatietechnieken en machine learning om de balans tussen vluchtaanbod en capaciteit te optimaliseren. Het stelt LVNL in staat om vluchten efficiënter te reguleren en vertragingen te minimaliseren. Deze verbetering wordt mogelijk gemaakt door betere voorspellingen van het vluchtaanbod, wat leidt tot een reductie van 30 tot 40 procent in vergelijking met de huidige systemen.

De impact van DST

DST helpt om de capaciteit van Schiphol en de weercondities rondom de luchthaven effectiever te benutten. Door deze optimalisatie kunnen vluchten die het Nederlandse luchtruim binnenkomen beter worden gereguleerd, wat leidt tot minder omwegen en daarmee gepaard gaande uitstoot. Dit resulteert in een efficiëntere en duurzamere afhandeling van het luchtverkeer.

José Daenen over DST

José Daenen, Director Operations bij LVNL, benadrukt het belang van DST: “Deze innovatieve tool stelt ons in staat om onze capaciteit zorgvuldig te benutten en de belasting op luchtverkeersleiders te verminderen. DST maakt het mogelijk om op voorhand in te grijpen en vertragingen in de lucht te voorkomen.”

Toekomstvisie

De implementatie van DST duidt op een toekomst waarin vertragingen aanzienlijk worden verminderd. Dit is niet alleen voordelig voor de luchtvaartmaatschappijen, die per vermeden vertragingsminuut aanzienlijk kunnen besparen, maar ook voor reizigers, die een soepelere reiservaring kunnen verwachten. Met deze stap toont LVNL aan dat innovatie en technologie cruciale factoren zijn in het verbeteren van de luchtvaartefficiëntie.