zaterdag , 25 mei 2024

Belgische Luchtmacht betreedt nieuw tijdperk met F-35

De Belgische regering heeft haar eerste F-35A Lightning II in ontvangst genomen tijdens een ceremonie bij de productiefaciliteit van Lockheed Martin. Dit evenement markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Belgische Luchtmacht en versterkt de alliantie tussen de Verenigde Staten en België, een sleutellid van de NAVO.

Verklaring van de Belgische Strijdkrachten

Admiraal Michel Hofman, hoofd van de Belgische Strijdkrachten, benadrukte de betekenis van de F-35 voor de toekomstige missies van België binnen NAVO, de EU en daarbuiten.

Nieuwe generatie luchtverdediging

De F-35, als opvolger van de F-16, zal de Belgische Luchtmacht voorzien van de nieuwste luchtverdedigingsmiddelen. Dit garandeert dat België zijn NAVO-missies kan blijven uitvoeren en de belangen van de alliantie kan beschermen.

Internationale samenwerking versterkt

Lt. Gen. Mike Schmidt van het F-35 Joint Program Office sprak zijn felicitaties uit naar België en benadrukte de rol van de F-35 in het versterken van internationale partnerschappen en oorlogsvoeringscapaciteiten.

Ongeëvenaarde capaciteiten

Greg Ulmer, vicepresident van Lockheed Martin Aeronautics, onderstreepte de unieke mogelijkheden van de F-35, waarmee de Belgische Luchtmacht decennialang voorop zal blijven lopen in dreigingsbeheersing.

Aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders

Hooggeplaatste regerings- en militaire leiders uit België en de Verenigde Staten waren aanwezig bij de ceremonie. De Belgische regering heeft 34 F-35A’s besteld. Het eerste toestel, AY-01, zal volgend jaar worden geleverd aan de Belgische Luchtmacht en gestationeerd worden op de Luke Air Force Base in Arizona.

Langetermijnvoordelen voor België

De F-35 zorgt ook voor hoogwaardige, langdurige werkgelegenheid in België. Dankzij het Essential Security Interest (ESI)-programma zal Lockheed Martin geavanceerde productietechnieken en -voordelen naar België brengen, wat de vaardigheden en kennis van de Belgische industrie zal uitbreiden en voor decennialang hoogtechnologische banen zal zorgen.

Wereldwijde operaties en leveringen

F-35’s opereren nu vanuit 31 bases wereldwijd. Lockheed Martin heeft tot nu toe meer dan 980 F-35’s geleverd, meer dan 2.250 piloten opgeleid, en de F-35-vloot heeft meer dan 768.000 cumulatieve vlieguren bereikt. Lockheed Martin blijft nauw samenwerken met F-35-operatoren om bondgenoten voorop te laten blijven in de evoluerende dreiging.

Over Lockheed Martin

Lockheed Martin Corporation, met hoofdkantoor in Bethesda, Maryland, is een wereldwijd actief beveiligings- en luchtvaartbedrijf met meer dan 116.000 werknemers wereldwijd. Het bedrijf is voornamelijk betrokken bij onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, fabricage, integratie en onderhoud van geavanceerde technologische systemen, producten en diensten.