woensdag , 22 mei 2024

Strijd tegen onrust aan boord Intensiveert

De toename van ordeverstorende passagiers in de luchtvaart vormt een steeds groter probleem. KLM rapporteert een verdubbeling van dergelijke incidenten sinds 2019. De sector en de overheid intensiveren hun samenwerking om dit aan te pakken.

Impact op veiligheid en reiservaring

Ontoelaatbaar gedrag, variërend van verbale agressie tot fysiek geweld, brengt de veiligheid in het geding en heeft een negatieve invloed op medepassagiers en bemanning. Het kan leiden tot vluchtomleidingen en vertragingen.

Intentieverklaring voor samenwerking

Op 14 december hebben betrokken partijen, waaronder KLM, Transavia, en de overheid, een intentieverklaring ondertekend om deze problematiek gezamenlijk aan te pakken. De focus ligt op het informeren van passagiers over de consequenties van hun gedrag en het trainen van personeel.

No Fly-lists en gegevensdeling

Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het delen van No Fly-lists tussen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. KLM en Transavia hebben al een systeem om gegevens te delen over passagiers die een vliegverbod hebben gekregen wegens ontoelaatbaar gedrag.

Toename van ordeverstorende incidenten

In 2023 registreerde KLM gemiddeld 30 ordeverstorende passagiers per maand, een verdubbeling ten opzichte van 2019. In meer dan de helft van de gevallen speelde alcohol een rol.

Reacties van betrokkenen

Zowel Mark Harbers, demissionair minister Infrastructuur en Waterstaat, als Leen van Duijn, VP KLM Security Services, benadrukken het belang van deze gezamenlijke aanpak voor de veiligheid en de kwaliteit van de reiservaring.

Internationale context

Nederland volgt het voorbeeld van Noorwegen en Ierland door een dergelijke verklaring te ondertekenen. Dit onderwerp staat ook internationaal hoog op de agenda, met betrokkenheid van organisaties zoals EASA en IATA.