zaterdag , 25 mei 2024

Daher’s 100ste TBM 960 Turboprop geleverd

Daher, een toonaangevende vliegtuigfabrikant, heeft onlangs zijn 100ste TBM 960 turbopropvliegtuig afgeleverd. Deze levering is bijzonder omdat het toestel werd overgedragen aan een nieuwe TBM-eigenaar, Kevin Kaseff, in de Verenigde Staten. Kaseff, de president van Titan Real Estate Investment Group, Inc., stapt over van een zuigermotorvliegtuig naar dit high-end model uit de TBM-vliegtuigfamilie.

De keuze voor de TBM 960

De TBM 960, gelanceerd in april 2022, is de nieuwste evolutie in Daher’s lijn van drukgekapselde, eenmotorige turbopropvliegtuigen. Kaseff koos voor de TBM 960 na een uitgebreide marktverkenning, waarbij hij concludeerde dat dit vliegtuig het beste voldeed aan zijn behoeften. Hij beschouwt het als een waardevol middel voor zijn zakelijke activiteiten, gezien de beperkte commerciële luchtvaartdiensten in zijn regio.

Innovaties in de TBM 960

De TBM 960 beschikt over de PT6E-66XT turbopropmotor van Pratt & Whitney Canada en een vijfbladige composietpropeller van Hartzell Propeller met een Raptor™ lichtgewichthub. Deze worden gecombineerd met een dual-channel digitale Engine and Propeller Electronic Control System (EPECS), wat zorgt voor optimale prestaties en een verlaagde werklast voor de piloot.

Duurzaamheid en efficiëntie

Een opmerkelijk aspect van de TBM 960 is zijn brandstofefficiëntie. Bij de door Daher aanbevolen kruissnelheid van 308 knopen verbruikt het vliegtuig slechts 57 Amerikaanse gallons per uur. Dit betekent een brandstofbesparing van 10% vergeleken met de maximale kruissnelheid, wat bijdraagt aan een duurzamere luchtvaart.

Luxe en comfort aan boord

Daher heeft niet alleen aandacht besteed aan de prestaties van de TBM 960, maar ook aan het comfort en de luxe in de cabine. Het vliegtuig beschikt over een geavanceerd milieubeheersingssysteem, LED-sfeerverlichting, elektronisch dimbare ramen, ergonomisch ontworpen stoelen, en meerdere USB-aansluitingen, wat bijdraagt aan een premium vliegervaring.