dinsdag , 21 mei 2024

Van’s Aircraft prijzen schieten omhoog: kits duurder

Van’s Aircraft, de grootste kitvliegtuigfabrikant ter wereld, heeft een aanzienlijke prijsverhoging aangekondigd voor zijn vliegtuigkits en individuele onderdelen. De verhoging is onderdeel van het herstelplan van het bedrijf na het aanvragen van faillissementsbescherming onder Chapter 11 vorige week.

Prijstoename varieert per onderdeel

Volgens het bedrijf zullen sommige onderdelen meer dan 32% in prijs stijgen, terwijl andere minder sterk zullen toenemen. Deze stap komt na jaren van gestegen productiekosten en operationele verliezen. Van’s Aircraft benadrukt de noodzaak om de prijzen te verhogen om hoogwaardige vliegtuigontwerpen en -kits te blijven leveren.

Nieuwe voorwaarden voor bestellingen

Van’s Aircraft vereist nu een aanbetaling van 35% voor elke bestelling van een kit, motor of propeller, en klanten moeten een koopcontract ondertekenen. Dit nieuwe beleid is onderdeel van een strengere zakelijke benadering om de levensvatbaarheid van het bedrijf op lange termijn te waarborgen.

Status van lopende bestellingen

In de faillissementsrechtbank onthulde Van’s dat zij verwachten dat ongeveer 70% van de klanten met lopende bestellingen akkoord zal gaan met de hogere prijzen. Het bedrijf heeft ook aangegeven dat er ongeveer 22 miljoen dollar aan klantendeposito’s is die niet zijn gescheiden. De volgende rechtszitting is voor vandaag, 19 december, gepland.

Dit nieuws markeert een belangrijk keerpunt voor Van’s Aircraft, waarbij de nadruk ligt op financieel herstel en het waarborgen van toekomstige operaties, ondanks de uitdagingen die deze prijsstijgingen met zich meebrengen voor de klanten.