zaterdag , 25 mei 2024

Schiphol verhoogt vluchtcapaciteit in 2024

In 2024 is er op Schiphol ruimte voor 483.000 vluchten, een toename vergeleken met de voorgaande jaren. Voor het zomerseizoen, dat loopt van 31 maart tot 26 oktober, plant de luchthaven om 293.000 vluchten te accommoderen, onder voorbehoud van verlichting van de piekuren.

Nieuwe capaciteitsbepaling na intrekking experimenteerregeling

Deze capaciteitsuitbreiding volgt na een periode van vijf weken waarin Schiphol, op verzoek van de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), de capaciteit opnieuw moest vaststellen. De focus lag hierbij op de capaciteit bij de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), de Koninklijke Marechaussee en de Douane.

Overleg met luchtvaartmaatschappijen voor stabiele operatie

Na gesprekken met verschillende luchtvaartmaatschappijen is geconcludeerd dat een beperkte reductie tijdens piekmomenten nodig is voor een veilige en stabiele operatie. Luchtvaartmaatschappijen hebben hun medewerking toegezegd om dit te realiseren.

Vergelijking met eerdere capaciteit

De geplande 293.000 vluchten voor het zomerseizoen van 2024 liggen hoger dan de eerder gedeclareerde 280.000 vluchten, welke gebaseerd waren op een jaarlijks totaal van 460.000 vluchten. In 2023 verwacht Schiphol ongeveer 433.000 vluchten te verwerken.

Slotcoördinatie en veiligheid

De onafhankelijke slotcoördinator zal nu met luchtvaartmaatschappijen overleggen hoe vluchten tijdens piekuren gereduceerd kunnen worden. Deze aanpassingen zijn essentieel voor het waarborgen van een veilige en prettige reiservaring voor iedereen op Schiphol.

Aanpassingen voor minder drukte in de ochtend

Uit de recente analyse bleek dat vooral de ochtendpiek voor problemen zorgt. Door de capaciteit in deze piek te verlagen van 68 naar 65 aankomsten per uur, wordt de druk op de luchthaven verminderd. De planning voor het winterseizoen 2024-2025 volgt later in het jaar.