dinsdag , 21 mei 2024

Zware windstoten teisteren Nederland

Door de invloed van Storm Pia worden in het hele land zware windstoten ervaren. Landinwaarts bereiken deze een snelheid van ongeveer 80 km/uur, maar in de kustgebieden loopt dit op tot circa 90 km/uur. In het noordelijk kustgebied zijn zelfs zeer zware windstoten tot 110 km/uur mogelijk, vooral tijdens buien.

Schade en hinder door storm

De krachtige windstoten kunnen leiden tot schade door afbrekende boomtakken en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen en tuinmeubels. Dit brengt ook hinder met zich mee in zowel het weg- als vliegverkeer, met een verhoogde kans op vertragingen.

Vertragingen en annuleringen op Schiphol

Als gevolg van storm Pia zijn meer dan 200 vluchten preventief geannuleerd. Reizigers dienen rekening te houden met vertragingen en annuleringen gedurende de gehele dag. Vanwege verwachte windsnelheden van 50 km/uur met uitschieters tot 90 km/uur, wordt er vanaf de middag alleen gebruik gemaakt van de Buitenveldertbaan voor starts en landingen.

Impact op afhandeling vliegverkeer

De voorspelde harde wind kan invloed hebben op de afhandeling van vliegtuigen op de grond. Vanuit veiligheidsoverwegingen kan de normale afhandeling worden verstoord, wat leidt tot verstoringen in het vliegschema.

Voortdurend contact met weerdiensten

Schiphol blijft in nauw contact met de weerdiensten om het meest actuele weerbeeld en de impact op het vliegverkeer te monitoren. Reizigers worden aangeraden de actuele vluchtinformatie te checken voor vertrek via Schiphol.nl, de Schiphol-app of hun luchtvaartmaatschappij.