woensdag , 22 mei 2024

Schiphol ziet passagiersstijging in November

Schiphol ervoer in november 2023 een significante toename in het aantal passagiers. Met 4,7 miljoen reizigers die van, naar, of via Schiphol reisden, werd een stijging van 19% ten opzichte van oktober 2022 en een indrukwekkende 53% vergeleken met 2021 geregistreerd. Deze groei illustreert het herstel en de expansie van de luchtvaartsector na de wereldwijde uitdagingen van de afgelopen jaren.

Populaire bestemmingen domineren

De groei werd mede gedreven door het reisverkeer naar populaire bestemmingen zoals Groot-Brittannië, Spanje, Italië, en de Verenigde Staten. Van de 4,7 miljoen passagiers reisden bijna 3 miljoen direct van of naar Schiphol, terwijl bijna 1,8 miljoen passagiers een overstap op Schiphol hadden.

Europa en intercontinentale groei

Een opvallende trend is de toename van reizigers naar Europese bestemmingen, met 3,3 miljoen passagiers (+23% ten opzichte van 2022) en naar intercontinentale bestemmingen buiten Europa, met 1,4 miljoen (+10% ten opzichte van 2022). Groot-Brittannië spant de kroon als populairste bestemming, gevolgd door Spanje en de Verenigde Staten.

Vluchtentrends: toename en diversificatie

Het totale aantal vluchten van en naar Schiphol was 35.345, een stijging van 16% vergeleken met 2022. De meeste vluchten, 28.627, waren naar Europese bestemmingen, terwijl 6.718 vluchten intercontinentale bestemmingen bereikten.

Daling in vrachtvervoer

Ondanks de positieve trend in passagiersverkeer, toont het vrachtverkeer een daling. Het aantal volledige vrachtvluchten daalde met 16% ten opzichte van november 2022, met een totaal van 1.270 vluchten en een vrachtvolume van 115.817 ton, een daling van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze cijfers markeren een keerpunt in de luchtvaartindustrie, waarbij Schiphol een centrale rol speelt in de hernieuwde groei en connectiviteit van het luchtverkeer, zowel regionaal als wereldwijd.