zaterdag , 25 mei 2024

Nieuw communicatiesysteem voor LVNL

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft een grote stap gezet in de modernisering van hun communicatie-infrastructuur door het nieuwe Voice communicatiesysteem (VCS-2) in gebruik te nemen. Dit systeem wordt door luchtverkeersleiders gebruikt voor essentiële radiocommunicatie met piloten en is cruciaal voor de veilige afhandeling van vliegverkeer.

VCS-2 vergroot efficiëntie en veiligheid

Het VCS-2 systeem maakt radiocontact efficiënter en vermindert de kans op verstoringen. Dit zorgt voor een aanzienlijke verbetering in de veiligheid van het luchtverkeer. José Daenen, Director Operations van LVNL, benadrukt het belang van het nieuwe systeem voor het samenbrengen van civiele en militaire luchtverkeersleiding.

Complex ICT-project met grote impact

Edward Schaap, Manager CNS bij LVNL, licht toe dat VCS-2 een van de grootste en technisch meest complexe ICT-projecten is. Na uitvoerige tests door luchtverkeersleiders is het systeem op 3 december operationeel in gebruik genomen. De succesvolle implementatie van het systeem is een teamprestatie van zowel civiele als militaire medewerkers.

Voorbereid op Europese VoIP richtlijnen

VCS-2 positioneert LVNL goed voor toekomstige Europese richtlijnen voor Voice over Internet Protocol (VoIP). Het systeem biedt de flexibiliteit om zowel bestaande als toekomstige communicatietechnieken te ondersteunen, waardoor LVNL voorbereid is op toekomstige ontwikkelingen.

Toekomstbestendige luchtverkeersleiding

Met de ingebruikname van VCS-2 is LVNL niet alleen nu beter uitgerust, maar ook voorbereid op toekomstige uitdagingen in de luchtverkeersleiding. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in het streven naar een veiligere en efficiëntere afhandeling van het vliegverkeer in Nederland.