woensdag , 22 mei 2024

Defensie draagt bij met F-16’s aan Oekraïne

Nederland heeft aangekondigd ten minste 18 F-16-jachtvliegtuigen ter beschikking te stellen aan Oekraïne, zo meldt minister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer. Dit besluit volgt op een eerdere toezegging tijdens een bezoek van de Oekraïense president Zelensky eerder dit jaar. De ministerraad heeft nu groen licht gegeven voor de voorbereiding van deze levering, waarbij zowel personeel als budget wordt toegewezen.

Eerdere toezegging voor F-16 trainingscentrum in Roemenië

Voorafgaand aan dit besluit was er al een toezegging om F-16’s te leveren aan het Europese F-16 trainingscentrum in Roemenië. Dit centrum is recent geopend door de Nederlandse en Roemeense ministers van Defensie, waarmee de samenwerking tussen Nederland en andere Europese landen in het kader van defensie en veiligheid wordt benadrukt.

Verdediging tegen Russische agressie

Minister Ollongren benadrukte het belang van de F-16’s voor Oekraïne om zich beter te kunnen verdedigen tegen Russische aanvallen. Gezien de aanhoudende Russische agressie is volgens haar de steun aan Oekraïne van cruciaal belang en Nederland zal daarom haar steun blijven voortzetten.

Vergunningsplicht en exportcriteria

Voor de export van de F-16’s geldt een vergunningsplicht. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken toetst de toestellen aan de criteria van de Europese Unie voor wapenexport. Op basis hiervan wordt bepaald of een exportvergunning wordt verleend. Dit proces waarborgt dat aan alle relevante regelgeving en criteria wordt voldaan.

Voorwaarden en voorbereiding voor levering

Voordat de F-16’s daadwerkelijk geleverd kunnen worden, moet aan diverse criteria worden voldaan, waaronder getraind Oekraïens personeel en geschikte infrastructuur in Oekraïne. Alle toestellen zullen worden onderworpen aan een grondige inspectie en indien nodig een modificatie. Ook is voor een aantal vliegtuigen een grote onderhoudsbeurt vereist. Deze voorbereidingen zijn essentieel om de vliegtuigen operationeel en veilig te houden voor gebruik.