vrijdag , 24 mei 2024

Laatste verouderde Apaches maken afscheidsvlucht

Op 16 januari hebben de laatste verouderde Apache gevechtshelikopters van Nederland een gedenkwaardige afscheidsvlucht uitgevoerd. Deze twee helikopters, bekend als de Delta-machines, markeren het einde van een tijdperk in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis.

Verscheping naar de VS voor modernisering

Binnen een maand na deze vlucht zullen de Delta-Apaches naar de Verenigde Staten worden overgebracht. Daar zullen ze door Boeing een grondige modernisering ondergaan. Dit project omvat de gehele vloot van 28 Apaches, die getransformeerd zullen worden tot de geavanceerde AH-64E (Echo) versie.

Verbeteringen in de AH-64E

De modernisering omvat verschillende technologische verbeteringen. De Apaches krijgen onder meer een verhoogd motorvermogen, nieuwe composieten rotorbladen, en geavanceerde radarsystemen en sensoren. Deze updates zijn essentieel voor de Apaches, die na 25 jaar intensief gebruik toe zijn aan vernieuwing.

Terugkeer en toekomstige inzetbaarheid

De eerste vernieuwde Apaches zijn reeds teruggekeerd naar Nederland en binnenkort worden er nog twee verwacht op vliegbasis Woensdrecht. De helikopters die aan de afscheidsvlucht hebben deelgenomen, zullen naar verwachting medio 2025 terugkeren naar Nederland. Met deze modernisering blijven de Apache-gevechtshelikopters een cruciaal onderdeel van de Nederlandse defensie, klaar voor de uitdagingen van de komende decennia.