zaterdag , 25 mei 2024

Succesvol jaar voor Daher met TBM en Kodiak

Daher heeft bekendgemaakt dat het in 2023 succesvol 74 vliegtuigen uit zijn TBM en Kodiak single-engine turboprop productlijnen heeft geleverd. Daarnaast werden er orders voor nog eens 100 van deze vliegtuigen genoteerd, met leveringen gepland tot in het begin van 2025.

Sterke prestaties van TBM en Kodiak modellen

De leveringen in 2023 werden gedomineerd door 56 TBM-vliegtuigen, waaronder de efficiënte en snelle TBM 960 en TBM 910 modellen. Daarnaast werden 18 Kodiak 100/Kodiak 900 toestellen geleverd. De TBM 960, als topmodel, speelde een sleutelrol in de leveringen, vooral aan de Noord-Amerikaanse markt.

Geografische spreiding en marktdominantie

De TBM 960 leveringen waren voornamelijk in de VS (43) en Canada (2), terwijl Latijns-Amerika drie TBMs ontving, verdeeld over Brazilië, Mexico en Bolivia. Europa ontving zeven toestellen, verspreid over Duitsland, Frankrijk en het VK. Een nieuwe klant in Centraal-Azië markeert de uitbreiding van Daher’s marktbereik.

Kodiak innovaties en klantenbasis in 2023

De Kodiak leveringen in 2023 bestonden uit twee versies: de Kodiak 100 Series III, met een vijfbladige composietpropeller, en de grotere Kodiak 900, geïntroduceerd in 2022. Deze toestellen werden geleverd aan particuliere eigenaren en multifunctionele operators, met Noord-Amerika als belangrijkste markt.

Totale vloot en ondersteuningsnetwerk

Per eind 2023 waren er 1.187 TBM- en 339 Kodiak-vliegtuigen geleverd, met bijna drie miljoen vlieguren. De vliegtuigen worden ondersteund door Daher’s wereldwijde netwerk, TBM & Kodiak Care, dat een uitgebreide dienstverlening biedt.