vrijdag , 24 mei 2024

Nieuwe bestemming Nederlandse F-16’s

Op 5 februari 2024 maakten minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat bekend dat Nederland de onderhandelingen over de verkoop van zes F-16-jachtvliegtuigen aan Draken International beëindigt. Deze internationale firma, gespecialiseerd in luchtverdediging, kwam eerder met Nederland overeen in 2021 om twaalf F-16’s over te nemen ter uitbreiding van hun vloot. Deze overeenkomst is echter niet doorgegaan, en de mogelijkheid voor Draken om alsnog zes F-16’s aan te schaffen is nu van tafel.

Bestemming Oekraïne

De aandacht verlegt zich nu naar Oekraïne. De zes F-16’s zullen worden toegevoegd aan de levering van achttien toestellen die reeds gepland stonden ter ondersteuning van het land. Deze inzet is onderdeel van een breder steunpakket aan Oekraïne. De resterende achttien toestellen zijn gereserveerd voor een F-16-trainingscentrum in Roemenië, wat bijdraagt aan de versterking van NAVO-capaciteiten.

Afscheid van de F-16

De Koninklijke Luchtmacht neemt geleidelijk afscheid van de F-16, die jarenlang de kern vormde van haar slagkracht. Met de komst van de F-35 als het nieuwe primaire gevechtsvliegtuig, wordt de vloot F-16’s uitgefaseerd. Het stopzetten van de verkoopgesprekken en het herbestemmen van de toestellen duiden op een significante verschuiving in de Nederlandse defensie strategie en de versterking van de steun aan bondgenoten.