donderdag , 23 mei 2024

Nederland start zelfstandig F-35 onderhoud

Nederland heeft een significante stap gezet op het gebied van defensieonderhoud door als één van de eerste Europese landen het groot onderhoud van F-35 gevechtsvliegtuigen zelfstandig uit te voeren. Deze ontwikkeling vond plaats met de officiële opening van het F-35 National Air Vehicle Depot op Vliegbasis Woensdrecht.

Innovatief onderhoudsdepot in Woensdrecht

De realisatie van dit depot markeert een belangrijk moment voor de Nederlandse luchtvaartdefensie. Door het onderhoud nu in eigen land uit te voeren, zijn de F-35 gevechtsvliegtuigen niet langer afhankelijk van het regionale depotonderhoudscentrum in Italië. Dit levert een aanzienlijke besparing op in zowel tijd als geld.

Kennis en expertise in eigen land

Een ander belangrijk voordeel is het behoud van specifieke kennis over de F-35 binnen Nederland. Monteurs van het Logistiek Centrum Woensdrecht, voorheen gespecialiseerd in de F-16, zijn omgeschoold tot F-35-specialisten. Dit zorgt voor een versterking van de technische capaciteiten van de Nederlandse luchtmacht.

Transformatie van de hangar

De ombouw van de hangar, voorheen gebruikt voor onderhoud aan de F-16, naar een state-of-the-art F-35 onderhoudsfaciliteit, onderstreept de ambitie van Nederland om voorop te lopen in luchtvaartdefensie technologie. Met deze stap sluit Nederland zich aan bij het Verenigd Koninkrijk als één van de weinige Europese landen die zelfstandig onderhoud aan de F-35 uitvoeren, wat de positie van Nederland binnen de NAVO en de Europese defensiesamenwerking versterkt.