woensdag , 22 mei 2024

Revolutionaire luchttaxi van Joby start in Dubai

Joby Aviation heeft aangekondigd een definitieve overeenkomst te hebben gesloten met de Wegen- en Transportautoriteit (RTA) van Dubai. Deze overeenkomst markeert de start van een luchttaxidienst in het emiraat tegen begin 2026, met de ambitie de eerste vluchten al in 2025 te realiseren. Getekend tijdens de World Governments Summit in Dubai, in aanwezigheid van Zijne Hoogheid Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president, premier van de VAE en heerser van Dubai, verleent de overeenkomst Joby het exclusieve recht om gedurende zes jaar luchttaxi’s in Dubai te exploiteren.

Dubai op weg naar wereldleiderschap in luchtvervoer

De samenwerking is bedoeld om Dubai te positioneren als wereldleider in het aanbieden van snelle, schone en stille luchtvaart, mogelijk gemaakt door Joby’s grensverleggende technologie. De RTA heeft zijn steun toegezegd, waaronder financiële instrumenten, om de introductie en ontwikkeling van de dienst in Dubai te bevorderen.

Opzet van infrastructuur en operaties

JoeBen Bevirt, oprichter en CEO van Joby Aviation, benadrukte het belang van deze overeenkomst voor de realisatie van de luchttaxidienst. Deze omvat een helder operationeel plan, strategisch geplaatste infrastructuur met de steun van toegewijde partners, en vliegtuigen die voldoende capaciteit en bereik hebben voor zinvolle reizen. In samenwerking met Skyports worden vier vertiport-locaties in Dubai ontwikkeld, waaronder Dubai International Airport, Palm Jumeirah, Dubai Marina en Downtown Dubai.

Meerwaarde voor Dubai

Deze luchttaxidienst sluit aan bij de inspanningen van de RTA om toekomstige transporttechnologieën te integreren, en biedt zowel inwoners als bezoekers van Dubai een innovatieve en efficiënte vervoersoptie. Dit initiatief zal de multimodale transportmogelijkheden in de stad verbeteren, de connectiviteit binnen de stad versterken en een vlotte reiservaring voor passagiers garanderen.

Toekomstvisie en veiligheidsnormen

Joby, de RTA en Skyports zullen samenwerken aan diverse aspecten, van het ontwerpen van de klantreis tot het betrekken van belanghebbenden en de integratie van Joby’s diensten in het uitgebreide openbaarvervoernetwerk van Dubai. Joby heeft een lokale entiteit opgezet en is van plan om voornamelijk lokaal personeel te werven voor de operationele teams. Het vliegtuig van Joby, ontworpen voor een piloot en vier passagiers met een snelheid van maximaal 200 mijl per uur, zal naar verwachting de reistijd van Dubai International Airport naar Palm Jumeirah terugbrengen tot slechts 10 minuten.