vrijdag , 12 april 2024

Eerste C-390 Millennium voltooit succesvolle vlucht

De Hongaarse Luchtmacht heeft een mijlpaal bereikt met de succesvolle eerste vlucht van hun C-390 Millennium in Gavião Peixoto. Het team van Embraer Defense & Security bestuurde het toestel ongeveer 4 uur lang om een uitgebreide beoordeling uit te voeren, wat het begin markeert van een testcampagne voordat het toestel officieel in gebruik wordt genomen.

Een belangrijke stap voor Hongarije

Bosco da Costa Junior, president en CEO van Embraer Defense & Security, benadrukte het belang van deze vlucht voor het C-390-programma in Hongarije. Hij wees op de internationale erkenning van de C-390 Millennium vanwege de opmerkelijke operationele prestaties en capaciteiten. Embraer is bezig de productie op te voeren om aan de groeiende marktvraag te voldoen en is vereerd om de Hongaarse strijdkrachten te versterken met deze geavanceerde luchttransportoplossing.

Unieke configuratie en internationale interesse

In november 2020 tekende de Hongaarse regering een contract met Embraer voor de aanschaf van twee C-390-toestellen. De C-390 van de Hongaarse Defensiekrachten zal het eerste toestel ter wereld zijn met een Intensive Care Unit, een cruciaal kenmerk voor humanitaire missies. Hongarije is het derde land dat kiest voor de C-390, na Brazilië en Portugal, terwijl ook Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zuid-Korea de multifunctionele C-390 hebben geselecteerd.

Capaciteiten en prestaties

De C-390 onderscheidt zich door een grotere laadcapaciteit (26 ton), hogere snelheid (470 knopen) en langere afstandscapaciteit. Het toestel is inzetbaar voor een breed scala aan missies, waaronder transport en lancering van lading en troepen, aeromedische evacuatie, zoek- en reddingsacties, brandbestrijding en humanitaire missies, en kan zelfs opereren vanaf onverharde startbanen. Sinds de ingebruikname bij de Braziliaanse Luchtmacht in 2019 en recentelijk bij de Portugese Luchtmacht in 2023, heeft de C-390 zijn capaciteit, betrouwbaarheid en prestaties bewezen met meer dan 11.500 vlieguren, een operationele beschikbaarheid van ongeveer 80% en een missievoltooiingspercentage van meer dan 99%.