vrijdag , 24 mei 2024

Digital Travel Credential op Schiphol gestart

Vanmorgen arriveerde de KL672 uit Montreal op Schiphol, waarbij passagiers voor het eerst de Digital Travel Credential (DTC) gebruikten. Deze technologie maakt het mogelijk om met een ‘Tap & Go’-systeem vlot de grenscontroles te passeren. Deze vlucht is een onderdeel van een pilot die loopt tot 31 maart 2024, gericht op het testen van DTC-1 in combinatie met gezichtsherkenning.

Europese Commissie stimuleert digitale grenscontrole

Op verzoek van de Europese Commissie wordt deze pilot uitgevoerd door diverse Nederlandse ministeries, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, Schiphol, KLM, en Idemia. Het doel is het evalueren van de integratie van digitale reisdocumenten in het grensovergangsproces, een stap naar toekomstige beleidsvorming rondom digitale reisdocumentatie.

Deelname en werking van de pilot

Reizigers vanuit Canada die ouder zijn dan 18 en een Belgisch, Nederlands, of Canadees paspoort bezitten, kunnen deelnemen. Voorafgaand aan de reis kunnen zij hun paspoortinformatie en gezichtsfoto uploaden via een speciale app. Bij aankomst op Schiphol versnelt een speciale DTC ‘Tap & Go’ poort het grensproces op basis van een gezichtsscan en paspoortverificatie, waardoor een snellere doorgang mogelijk is.

Voordelen van DTC in drukke tijden

Met het toenemende aantal passagiers en de groeiende drukte op luchthavens, biedt deze pilot een innovatieve manier om het incheck- en grenspassageproces te versnellen. Barry ter Voert, CXO bij KLM, benadrukt het belang van digitalisering voor het verbeteren van klantcontroles en dienstverlening, waarbij wet- en regelgeving essentieel zijn.

Over DTC-1

DTC-1, ontwikkeld door ICAO, combineert biometrische gegevens met digitale paspoortinformatie voor een snellere grensovergang. Het blijft noodzakelijk om het fysieke paspoort te gebruiken in combinatie met DTC-1, wat de grenspassage vereenvoudigt voor reizigers.