zaterdag , 25 mei 2024

Airbus zet stap naar elektrische luchtmobiliteit

Airbus heeft zijn volledig elektrische CityAirbus NextGen-prototype gepresenteerd aan het publiek, in afwachting van de eerste vlucht later dit jaar. De CityAirbus van de twee ton klasse, met een spanwijdte van ongeveer 12 meter, wordt ontwikkeld om te vliegen over een afstand van 80 km en een kruissnelheid van 120 km/u te bereiken. Dit maakt het toestel uitermate geschikt voor gebruik in grote steden voor diverse missies.

De onthulling viel samen met de opening van het nieuwe CityAirbus-testcentrum in Donauwörth, dat gewijd is aan het testen van systemen voor elektrische verticaal opstijgende en landende voertuigen (eVTOLs). Dit centrum, een onderdeel van Airbus’ doorlopende en langetermijninvestering in Geavanceerde Luchtmobiliteit (AAM), startte zijn activiteiten met het inschakelen van de CityAirbus NextGen in december 2023. Het zal nu gebruikt worden voor de resterende tests die vereist zijn voordat de prototype zijn eerste vlucht later in het jaar maakt. Deze tests omvatten de elektrische motoren met hun acht rotoren, evenals de andere systemen van het vliegtuig, zoals de vluchtbesturing en avionica.

“Balkiz Sarihan, hoofd van Urban Air Mobility bij Airbus, zei: “Het voor het eerst presenteren van de CityAirbus NextGen is een belangrijke en zeer reële stap die we zetten richting geavanceerde luchtmobiliteit en ons toekomstige product- en marktaanbod. Dank aan onze gemeenschap, team en partners over de hele wereld die ons geholpen hebben dit te realiseren.”

Tegelijkertijd breidt Airbus zijn wereldwijde netwerk en partnerschappen uit om een uniek ecosysteem te creëren dat een succesvolle en levensvatbare AAM-markt zal bevorderen. Airbus heeft onlangs een partnerschapsovereenkomst getekend met LCI, een toonaangevend luchtvaartbedrijf, om te focussen op de ontwikkeling van partnerschapsscenario’s en bedrijfsmodellen in drie kerngebieden van AAM: strategie, commercialisering en financiering.