vrijdag , 24 mei 2024

Eindhoven Airport sluit vijf maanden voor renovatie

Eindhoven Airport zal begin 2027 gedurende vijf maanden haar deuren sluiten voor een ingrijpende renovatie van de start- en landingsbaan. De luchthaven, momenteel in eigendom van het ministerie van Defensie, krijgt onder andere nieuwe installaties die landingen in mist mogelijk maken en extra vluchtstroken voor vliegtuigen. Vanwege deze werkzaamheden, waarbij de enige baan van het vliegveld niet bruikbaar zal zijn, is vliegverkeer tijdelijk niet mogelijk.

Luchtvaartmaatschappijen geïnformeerd

Belangrijke gebruikers van het vliegveld, zoals Transavia en TUI, zijn reeds door de luchthaven op de hoogte gesteld van de geplande sluiting. Deze periode van onderbreking wordt door experts niet als uitzonderlijk beschouwd; vergelijkbare renovaties hebben plaatsgevonden op andere luchthavens, zoals Schiphol. Desondanks loopt de schade voor betrokken partijen, waaronder luchtvaartmaatschappijen, autoverhuurbedrijven en horeca, in de miljoenen.

Alternatieven voor reizigers

De sluiting betekent dat bijna drie miljoen reizigers op zoek moeten naar alternatieve luchthavens. Eindhoven Airport speelt een cruciale rol in het Nederlandse vakantieverkeer, met een aandeel van tien procent. De tijdelijke sluiting dwingt luchtvaartmaatschappijen en passagiers uit te wijken naar andere vliegvelden.