donderdag , 23 mei 2024

F-35’s van Luchtmacht in ‘Red Flag’

De Koninklijke Luchtmacht neemt voor het eerst deel aan de Red Flag-oefening met F-35 gevechtsvliegtuigen. Deze levensechte luchtmachtoefening, georganiseerd vanuit de Nellis Air Force Base in Las Vegas, staat bekend om zijn realistische benadering van luchtgevechten. “Het is compleet oorlog daarboven,” licht luitenant-kolonel-vlieger Pascal ‘Smiley’ Smaal toe.

Unieke mogelijkheden van de F-35

De F-35 onderscheidt zich door zijn stealth capaciteiten, waardoor het minder vatbaar is voor vijandelijke luchtverdediging. Dit stelt de vliegtuigen in staat doelen met hoge precisie uit te schakelen. Daarnaast benadrukt Smaal het belang van informatie-uitwisseling tussen sensoren van verschillende toestellen, wat het bewustzijn van piloten over de omgeving verhoogt.

Een script van luchtverdediging en aanval

Tijdens Red Flag ligt de focus op het creëren van een effectieve luchtverdediging en het uitschakelen van vijandige doelen, zowel in de lucht als op de grond. De oefening simuleert het binnendringen van vijandelijk gebied en het uitvoeren van precisiebombardementen.

Internationale samenwerking en doelen

Vergelijkbaar met de Nederlandse oefening Frisian Flag, benadrukt Red Flag het belang van internationale samenwerking tussen luchtmachten. Met 13 Nederlandse F-35’s, waarvan 8 van de vliegbases Leeuwarden en Volkel en 5 van de opleidingsbasis in Arizona, toont Nederland zijn betrokkenheid bij deze belangrijke training. De oefening, die twee weken duurt, beoogt de deelnemers voor te bereiden op mogelijke luchtgevechten met tegenstanders van hoog niveau.

Tot slot

Red Flag, dat nog loopt tot 22 maart, is een essentiële stap voor de Koninklijke Luchtmacht om de capaciteiten van de F-35 volledig te benutten en de internationale samenwerking te versterken. Met een team van 150 man streeft Nederland ernaar om zijn positie in de internationale luchtverdediging te verstevigen.