donderdag , 23 mei 2024

Blackshape vliegtuigen aan de grond na incidenten

De European Union Aviation Safety Agency (EASA) en de Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) hebben een onmiddellijk vliegverbod ingesteld voor de Blackshape BS 115 en BK 160 modellen. Dit besluit volgt op zorgen over de mogelijkheid van constructiefouten in de vleugels, na twee dodelijke crashes met deze vliegtuigtypen.

Onderzoek naar constructiefouten

Een onderzoek naar een van deze crashes heeft uitgewezen dat een constructiefout in de vleugel mogelijk heeft bijgedragen aan het ongeval. Verdere analyses moeten de exacte oorzaak van de crashes verhelderen. Als voorzorgsmaatregel neemt EASA stappen om meer informatie te verzamelen en te bepalen of aanvullende maatregelen nodig zijn om de veiligheid van de BS 115, gecertificeerd in april 2017, te waarborgen.

Problemen rond onderhoud en niet-standaard onderdelen

Uit het onderzoek blijkt verder dat het in Maleisië gecrashte toestel nog in gebruik was ondanks een eerdere grounding vanwege problemen met de brandstofindicator. Er zijn ook onregelmatigheden in het onderhoud aan het licht gekomen, zoals het gebruik van niet-standaard onderdelen en werkzaamheden uitgevoerd door onbevoegd personeel.

Reacties van autoriteiten

Als reactie hierop zal CAAM vanaf vandaag alle vluchten met Blackshape-modellen, waaronder de BS 115, BK 160, BK 160-200, en BK 160TR, in het Maleisische luchtruim opschorten. Deze maatregel onderstreept het belang dat zowel Europese als Maleisische autoriteiten hechten aan de luchtvaartveiligheid en hun bereidheid om snel te handelen bij veiligheidsrisico’s.

Dit vliegverbod en de voortdurende onderzoeken benadrukken het belang van strikte naleving van veiligheidsnormen in de luchtvaart en het cruciale belang van regulier en professioneel onderhoud aan vliegtuigen. Zowel EASA als CAAM bevestigen hun toewijding aan het handhaven van de veiligheid in de lucht en het nemen van de nodige stappen om toekomstige tragedies te voorkomen.

Beeld: archieffoto Gabriel 160 Blackshape Aircraft