woensdag , 22 mei 2024

Eerste succesvolle vlucht voor Boom’s XB-1

Boom Supersonic maakte vandaag bekend dat de XB-1, ’s werelds eerste onafhankelijk ontwikkelde supersonische straaljager, met succes zijn eerste vlucht heeft voltooid vanaf de Mojave Air & Space Port in Californië. De XB-1, net als Overture, Boom’s supersonische passagiersvliegtuig, maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals koolstofvezelcomposieten, geavanceerde avionica, digitaal geoptimaliseerde aerodynamica, en een geavanceerd supersonisch aandrijfsysteem voor efficiënte supersonische vluchten.

Historische vlucht onder leiding van ervaren piloten

Gevlogen door hoofdtestpiloot Bill “Doc” Shoemaker, steeg de XB-1 op en navigeerde door hetzelfde luchtruim dat vele historische eerste vluchten huisvestte. Testpiloot Tristan “Geppetto” Brandenburg volgde in een T-38 chase-vliegtuig om de XB-1 tijdens zijn maiden vlucht te monitoren. De XB-1 voldeed aan al zijn testdoelstellingen, waaronder het veilig bereiken van een hoogte van 7.120 voet en snelheden tot 238 knopen (273 mph).

Belangrijke mijlpaal na Concorde’s pensionering

Twintig jaar na de pensionering van de Concorde markeert de eerste vlucht van de XB-1 de terugkeer van civiele supersonische vliegtuigen in de lucht en effent het pad voor de heropleving van supersonische reizen met Overture, Boom’s duurzame supersonische passagiersvliegtuig. Overture zal naar verwachting 64-80 passagiers vervoeren, vliegen met Mach 1.7, en een bereik hebben van 4.250 nm (7.871 km), met levering van het eerste toestel gepland in 2029.

Uitdagingen en innovaties

Boom staat voor uitdagingen, waaronder het streven naar mainstream supersonisch reizen in een tijdperk waarin de luchtvaartindustrie streeft naar reductie van de koolstofuitstoot. Desondanks werkt Boom aan de ontwikkeling van een eigen motor, Symphony, in samenwerking met partners zoals GE Additive en StandardAero. Met de bouw van een productiefaciliteit in Greensboro, North Carolina, blijft Boom toegewijd aan het herdefiniëren van sneller luchtreizen.