woensdag , 22 mei 2024

Twee eVTOL vliegtuigen naar MacDill AFB in 2025

Joby Aviation, Inc., bekend om zijn ontwikkeling van elektrische luchttaxi’s voor commercieel passagiersvervoer, kondigde vandaag aan dat het in 2025 twee vliegtuigen zal leveren aan de MacDill Air Force Base. Deze levering is onderdeel van het AFWERX Agility Prime contract met de Amerikaanse luchtmacht, waarin Joby een belangrijke rol speelt in het vooruitbrengen van elektrische verticale opstijg- en landingsvliegtuigen (eVTOL) binnen de defensiesector.

Strategische waarde van MacDill AFB

MacDill AFB huisvest meerdere belangrijke commando’s en eenheden van de Amerikaanse luchtmacht, die de nieuwe vliegtuigen zullen gebruiken voor test- en trainingsdoeleinden. Deze stap markeert een belangrijk moment in de samenwerking tussen Joby en de Amerikaanse defensie, met als doel het potentieel van eVTOL-technologie in diverse operationele scenario’s te verkennen.

Doorbraak in militaire luchtvaartinnovatie

Joby werd in 2020 de eerste eVTOL-ontwikkelaar die militaire luchtwaardigheidskeuring ontving voor zijn pre-productie prototype vliegtuigen. Met deze samenwerking streeft Joby ernaar om samen met operationele eenheden van het Amerikaanse Ministerie van Defensie (DoD) logistieke missies en testgebruiksscenario’s uit te voeren, waaronder personeelsvervoer, evacuatie van slachtoffers en ondersteuning van veiligheidstroepen.

Voortzetting van een productieve partnerschap

De samenwerking van Joby met het DoD, die teruggaat tot 2016, heeft het bedrijf niet alleen vroege financiering opgeleverd, maar ook toegang tot testgebieden en expertise die essentieel zijn geweest voor de ontwikkeling van hun vliegtuig. Met een totale potentiële contractwaarde van $163 miljoen met het DoD, blijft Joby een voorloper in de industrie van elektrische luchtvaarttechnologie.