zaterdag , 25 mei 2024

Schiphol test met zelfrijdende bussen

Schiphol zet met de introductie van een proef met elektrische, autonome bussen, aangeleverd door Ohmio, een significante stap in de richting van innovatie. Deze bussen bedienen een vaste route airside, met haltes nabij de kantoren van schoonmaak- en grondafhandelingsbedrijven, ten behoeve van de werknemers aldaar. Deze initiatie is een belangrijke stap in het onderzoeken van de voordelen en de gebruikerservaring van autonoom vervoer binnen de luchthavenomgeving.

Technologische integratie en acceptatie

Gedurende de initiële fase van de proef is de technologie van de bussen aangepast om te voldoen aan de specifieke eisen van de luchthaveninfrastructuur. De huidige focus ligt op de ontvangst van de pendeldienst door de medewerkers. De eerste resultaten tonen aan dat een overgrote meerderheid van de gebruikers, 89%, positief is over het hergebruik van de dienst, met een nadruk op de veiligheid en de positieve ervaring.

Naar een duurzame toekomst

Jan Zekveld, het hoofd innovatie bij Royal Schiphol Group, benadrukt de ambitie om tegen 2030 een emissievrije en tegen 2050 een volledig autonome grondoperatie te bereiken. De verzamelde inzichten uit deze proef zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van autonome technologieën op Schiphol.

Innovatieve voertuigen van Ohmio

De bussen, ontwikkeld door Ohmio en geïntegreerd met intelligente transportsystemen, markeren een primeur voor Nederlandse luchthavens in het vervoeren van personen binnen het airside verkeer. Deze voertuigen zijn uitgerust om zelfstandig door het verkeer te navigeren, met inachtneming van andere verkeersdeelnemers en verkeersregels.

Visie op nul-emissie

De Royal Schiphol Group streeft ernaar om tegen 2050 één van de meest duurzame en volledig autonome luchthavens wereldwijd te zijn. Deze overstap naar autonoom vervoer draagt niet alleen bij aan een milieuvriendelijkere toekomst, maar biedt ook een nieuwe dimensie aan de werkervaring van het luchthavenpersoneel, waarbij hun rol verschuift naar meer bestuurlijke en gevarieerde taken.