woensdag , 22 mei 2024

Tecnam P2012 STOL Europees gecertificeerd

Tecnam maakt bekend dat de EASA de P2012 Traveller in zijn STOL variant volledige typecertificering heeft toegekend. Het vliegtuig, specifiek ontworpen voor Korte Starts en Landing (STOL), is geoptimaliseerd voor gebruik op vliegvelden met zeer korte start- en landingsbanen en extreme operationele beperkingen.

Uitgebreide certificeringscampagne

Gedurende de 18 maanden durende certificeringscampagne heeft indrukwekkende start- en landingsprestaties aangetoond, terwijl nog steeds 99% van de onderdelen overeenkomt met de standaard P2012 Traveller series. Dit verbetert de ondersteunbaarheid van de P2012 STOL en biedt een “vloot”-optie.

Antwoord op een nichemarkt

Tecnam adresseert hiermee de behoeften van een nichemarkt die al decennia lang onderontwikkeld en ongesteund is. De P2012 STOL biedt operators een moderne, ruime, comfortabele, veilige, maar stijlvolle oplossing met uitstekende STOL-capaciteiten voor hun bedrijf.

Het vliegtuig en zijn capaciteiten

De P2012 STOL onderscheidt zich als het enige tweemotorige vliegtuig met STOL-capaciteiten dat voldoet aan de meest recente certificeringswijzigingen. Het biedt een maximaal startgewicht van 3680 kg met een nuttige lading van 1284 kg, terwijl het een modern design, een brede en comfortabele cabine, en 11 zitplaatsen behoudt.

Veelzijdigheid en veiligheid

De veelzijdigheid van het vliegtuig maakt het mogelijk om binnen enkele minuten te wisselen tussen configuraties voor passagiersvervoer, vracht, combi of luchtambulance. Dit biedt wereldwijde gezondheidszorg, hulp, en diensten aan gemeenschappen.

De veiligheid en effectiviteit van vluchten worden verhoogd door een moderne cockpit met de nieuwste technologie, inclusief het state-of-the-art G1000 NXi avionica systeem, een speciaal afgestelde GFC700 automatische piloot, en ADS-B IN/OUT. Een actief en verbonden vliegdek, evenals een reeks moderne hulpmiddelen, zijn aanwezig om de werklast te verminderen en de missieveiligheid en -effectiviteit te vergroten.

Vanuit een comfortperspectief biedt de P2012 STOL een 34% bredere cabine, 24% grotere zitplaatsafstand, 188% hogere bagagegewichtstoelage en 303% meer bagagevolume in vergelijking met het meest bekende Britse STOL-vliegtuig, en voldoet daarbij aan de nieuwste certificeringsnormen.