vrijdag , 24 mei 2024

Chinook op missie naar Irak

De eerste Chinook-transporthelikopter is vandaag vanuit Vliegbasis Gilze-Rijen vertrokken richting Irak. Dit markeert een belangrijke stap in de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Irak (NMI). De helikopter, die gedemonteerd is voor transport, wordt met een Antonov AN-124 vrachtvliegtuig vervoerd. Deze operatie onderstreept de technische en logistieke vaardigheden van de Nederlandse strijdkrachten.

Transport en montage

Bijzonder aan de operatie is de zorgvuldige planning die vereist is om de helikopter te vervoeren. Onderdelen zoals de rotorbladen en de aft pylon zijn gedemonteerd om in het Antonov-vliegtuig te passen. Eenmaal in Irak zal een technisch team op de Al Asad Airbase de helikopter weer in elkaar zetten, wat de flexibiliteit en internationale samenwerking binnen de NAVO-missie benadrukt.

Versterking van de missie

Deze Chinook is de eerste van drie helikopters die naar Irak zullen worden gestuurd. Samen met een 120-koppig detachement zullen ze een cruciale rol spelen in het ondersteunen van de NAVO-missie. Deze missie focust op het versterken van veiligheid en stabiliteit in Irak, en het verminderen van terroristische dreigingen door training, advies, en assistentie. De helikopters zullen voornamelijk worden ingezet voor bevoorrading en het verplaatsen van adviseurs en materiaal.

Nederlandse rol en leiderschap

Het detachement is onderdeel van een bredere Nederlandse bijdrage aan de missie, waaronder een 110-koppige eenheid voor force protection. Deze compagnie zorgt voor de beveiliging van militaire en civiele adviseurs in en rond Bagdad. Vanaf 24 mei zal luitenant-generaal Cas Schreurs de leiding over de NAVO-missie in Irak op zich nemen, wat de betrokkenheid en het leiderschap van Nederland binnen de NAVO onderstreept.