dinsdag , 21 mei 2024

Chinook helikopters compleet voor missie in Irak

De NAVO-missie in Irak (NMI) heeft haar volledige vloot Chinook-transporthelikopters ontvangen. Met de aankomst van de laatste twee helikopters, vervoerd door een Antonov AN-124, is het detachement van 120 militairen nu volledig operationeel. De helikopters, die eerder deze maand begonnen te arriveren, zullen voornamelijk worden ingezet voor logistieke ondersteuning en het verplaatsen van adviseurs en materieel.

Opbouw en voorbereiding

Het opbouwen van de helikopters neemt ongeveer vijf dagen in beslag. Hoewel het initiële montageproces relatief snel verloopt, zijn de uitgebreide operationele controles tijdsintensief. Sergeant-majoor Peter, hoofd van de technische dienst, benadrukt de complexiteit van de taak. “Elke monteur heeft zijn eigen specialisatie, wat essentieel is voor het slagen van de operatie,” legt hij uit.

Groundrun en operationele checks

Voordat de Chinooks volledig inzetbaar zijn, ondergaan ze een ‘groundrun’, waarbij de helikopters gestart worden zonder op te stijgen. Deze stap verzekert dat alle systemen naar behoren werken. Volgens Peter volgt na een succesvolle groundrun een testvlucht om de vliegvaardigheid te garanderen.

Bijdrage aan veiligheid en stabiliteit

De NMI-missie focust op het versterken van de veiligheid en stabiliteit in Irak door training, advies en assistentie in de defensie- en veiligheidssector. Het Chinook-detachement speelt hierin een cruciale rol. Bovendien draagt een eenheid van de luchtmobiele brigade bij aan de bescherming van militaire en civiele adviseurs in en rond Bagdad.

Op 24 mei zal luitenant-generaal Cas Schreurs het commando over de NAVO-missie in Irak overnemen, wat de inzet van de Nederlandse Defensie onderstreept.