dinsdag , 21 mei 2024

Schiphol en Groningen Eelde Airport bundelen krachten

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) hebben een strategische samenwerking aangekondigd die zich zal concentreren op route-ontwikkeling en de uitbouw van commercieel vastgoed op GAE. Deze stap komt voort uit een directieve van het demissionair kabinet, dat een betere samenwerking tussen de regionale luchthavens en Schiphol wil stimuleren.

Nieuwe samenwerking tussen luchthavens

GAE speelt een belangrijke rol in de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Noord-Nederland. De luchthaven is van plan haar invloed de komende jaren verder te vergroten, met name door te focussen op duurzame luchtvaart, waaronder projecten gericht op waterstoftechnologie. Schiphol zal expertise, ervaring en resources delen om deze inspanningen te ondersteunen.

Stimulatie van duurzame luchtvaart

“De samenwerking met Groningen Airport Eelde is een voorbeeld van hoe Nederlandse luchthavens samen kunnen werken als één systeem, wat bijdraagt aan een betere benutting van de luchthavencapaciteit en duurzaamheid van de sector,” aldus Robert Carsouw, CFO en interim CEO van Schiphol.

Maatschappelijke impact van GAE

Meiltje de Groot, directeur van Groningen Airport Eelde, voegde toe: “Deze samenwerking helpt ons stappen te zetten naar het optimaliseren van de luchthavencapaciteit in Nederland en bevordert onze rol in de duurzame luchtvaart.”

Uitwisseling van kennis en kunde

In 2023 noteerde GAE 55.744 vliegbewegingen en 112.833 passagiers. De luchthaven speelt een cruciale rol in het regionale vestigingsklimaat en faciliteert belangrijke diensten zoals donororgaan transport en trauma-helikopter operaties. Als onderdeel van de ‘Hydrogen Valley Airport’ initiatieven, werkt GAE aan een waterstofinfrastructuur voor de luchtvaart.